AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Sensing the City

Négy alkotócsapat nyílt pályázati úton kiválasztott művészeti intervenciójából és a kapcsolódó tematikus beszélgetésekből álló performatív szimpózium.

A pályázati felhívásra beérkezett jelentkezések közül a zsűri a következő négy projektet válogatta be a Sensing the City programjába:

A zsűri tagjai:

  • Bubla Éva, művész-aktivista, a Sensing the City program kurátora,
  • Ghyczy Dénes Emil, az AU Workshop alapító tagja,
  • Nánay Fanni, a Placcc Fesztivál művészeti vezetője.  

Az elmúlt év történései gyökeresen megváltoztatták mindennapi életünket, a környezetünkhöz és embertársainkhoz, a városhoz való viszonyunkat. Egyre erősödik a bizalmatlan távolságtartás és az elidegenedés jelensége, a környezettel való egészséges viszony kialakítása azonban a pandémiától függetlenül, korunk sürgető társadalmi és ökológiai kihívásainak fényében is szükséges. Hogyan járulhat hozzá a művészeti gyakorlat e folyamatok előmozdításához, egy tudatos, felelős életvitel kialakításához?

A performatív szimpózium keretében résztvevő művészek olyan kísérleti, köztéri mikro-intervenciókat hoznak létre, amelyek segítik a városi térhez és ökoszisztémához való (újra)kapcsolódást, olyan hívószavakra és alapelvekre építve, mint az érzékszervi tapasztalás, környezettudatosság, interaktivitás, városi identitás, közös(ségi) térhasználat.

E mikro-intervenciók adják egyfelől apropóját, másfelől keretét a tematikusan releváns beszélgetéseknek, amelyeken meghívott szakemberek és a művészek több szempontból világíthatnak rá adott témákra és kérdésekre. Az események rendhagyó, gyakran köztéri helyszíneinek köszönhetően e programok könnyebben elérhetővé válnak egy szélesebb közönség számára is.