AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Fuzzy Earth: Nem Egészen Kaliforniai Csoda

Nem Egészen Kaliforniai Csoda a Fuzzy Earth kollektíva paprika-kutatásának része, amelynek fókuszában a paprikatermesztés alternatív módjai, a paprika gondozása és a termelést lehetővé tevő infrastruktúrára irányuló gondoskodás áll. Az új installáció egy alternatív vásárcsarnok vízióját mutatja be, ahol a látogatók nem vevők, hanem vendégek és a zöldségek nem árucikkek, hanem társak.

Az ipari mezőgazdaság térhódításával, a tradicionális vásárcsarnokok szerepe bizonytalanná vált. A legtöbb zöldséget távoli üvegházakban állítják elő, fizikailag és szellemileg elszigetelve a fogyasztói társadalomtól. Míg a szupermarketek polcait ellepik az egész évben termelt monokultúrák árui, a hagyományos vásárcsarnokok terei álomba szenderültek. A piac kultúra társadalmi szerepét újra kell gondolni. Nem a tömeges fogyasztás kapitalista elveihez való felzárkózás a cél, hanem egy alternatív jövőkép kialakítása, ahol a vásárcsarnokok a mezőgazdaság és fogyasztók közötti kapcsolat kölcsönös kiépítését és gondozását szolgálják.

Mi hisszük, hogy egy csarnok tér újradefiniálása hosszantartó társadalmi változásokat idézhet elő. Amikor a jövő vásárcsarnokára gondolunk, egy megosztott teret képzelünk el, egy agórát, ahol ember és agrár-botanikus fajok egyenrangú párbeszédet folytathatnak. A Rákóczi Vásárcsarnok egy hagyományos piaci standja öt napon keresztül egy spekulatív forgatókönyv irányítása alá kerül. A Kaliforniai Csoda paprika beköltözik és az elzárt indusztriális mezőgazdaság elsődleges narrátorává válik. A paprika növényként, ételként, iparágként és politikai szimbólumként is bemutatkozik majd. 

Fuzzy Earth Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes kreatív praxisa. Munkáik a környezet és a technológia viszonyát kapcsolatát vizsgálják terek, tárgyak és események tervezésén keresztül. 

2021. szeptember 1-jén 17 órakor a projektet egy tematikus beszélgetés kíséri, amelyben a Nem Egészen Kaliforniai Csoda alkotói és Lazányi Orsolya, ökológiai közgazdász, a Cargonomia társalapítója a mezőgazdasági termelés és a termelői-vásárlói viszony lehetséges alternatíváit vizsgálják. 
Moderátor: Lay Viktória, rádióműsor-szerkesztő, riporter

www.fuzzy.earth

Időpont:
2021. szeptember 1-3. 9.00-17.00 
2021. szeptember 4. 9.00-13.00

Beszélgetés időpontja:
2021. szeptember 1. 17.00

Program és beszélgetés helyszíne:
Rákóczi téri csarnok, 1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.

Ingyenes program.