AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Horváth Brida, Pierre Martin, Stéphane Pogran: Műszak

A nyár sem telhet el Placcc-program nélkül: július 15-én helyszínspecifikus tánc-videó-hang performance a Vázsonyi Malomban és online.

Műszak: egy adott időszakban végzett munka. Az a munkaidőszak, mialatt az egy váltásba beosztott munkások dolgoznak. Az egy időben dolgozó személyek együttese. A műszak lehet nappali, éjszakai vagy akár hétvégi   is. 

A cím a francia-magyar alkotócsoport munkamódszerére és a projekt megvalósításának helyszíneire (működésen kívül lévő gyári, ipari, termelői területek) utal. A projekt inspirációjaként a közösen, azonos időben és ugyanazt a termelői folyamatot, célt szolgáló – gyakran ugyanazt a fázist jelentő – munkavégzés és a (gyakran elhagyatott, vagy manapság másra használt) helyszín szolgál. Az eltűnt idők lenyomata, a monotonitás és a hosszan tartó folyamat(ok) szintén témái az alkotásnak. 

A Vázsonyi Malomban végzett egyhetes intenzív munka egy korábbi, Franciaországban megvalósított improvizációs kísérlet szerves folytatása. 2022 májusában – Les 3_8 címen – egy használaton kívüli malomban, a Moulin de Constance-ban a három művész 24 órán keresztül megszakítások nélkül merült el saját és közös művészeti alkotói folyamatában. Ezt a tapasztalatot szeretnék megosztani és folytatni a júliusi rezidencia keretéin belül is.

A projekt helyszínéül ismét egy használaton kívüli malom szolgál, a közös kutatói és alkotói folyamat azonban két külön helyszínen történik: Horváth Brida táncos Nagyvázsonyban, míg Pierre Martin zenész és Stéphane Pogran videóművész Franciaországban dolgozik majd, egész idő alatt folyamatos online kapcsolatban egymással. Az egyhetes munka lezárásaként helyspecifikus táncelőadásra kerül sor a Vázsonyi Malomban, amelyet a francia közönség azonos időben, élő közvetítésben követhet nyomon a L’Atelier IMIS kiállítóterében Montignac-sur-Charente-ban. A közvetítés online is elérhető lesz. 

Tánc: Horváth Brida
Zene: Pierre Martin
Videó: Stéphane Pogran

Időpont: 2023. július 15. 19.30
Helyszín: Vázsonyi Malom
Online közvetítés: részletek hamarosan

Bővebben a 24-órás alkotásról: 
„A szándék: Játszani akartunk térrel és idővel, próbára tenni a gesztusainkat, a mozgást és a mozdulatlanságot, a képeinket és a zenénket, a bőséget és a hiányt, a hangzavart és a csendet. Létrehozni egy olyan világot, amiben nincsenek korlátok, csak a felfedezés, a (meg)figyelés és a meglepetés igénye. Nyüzsögni akartunk, mindent kissé túlzásba vinni, nem sokat aludni, nem sokat enni, nem túl sokat beszélgetni, hagyni, hogy a nappal, aztán az éjszaka, majd ismét a nappal kísérje a munkánkat. Meg akartuk valósítani, fel akartuk építeni, le akartuk játszani az összes létező ötletünket, és fel akartunk tárni újakat is. Nevetni is szerettünk volna és jól érezni magunkat.”
(Az alkotók)
https://www.latelierimis.fr/les-3-8/
https://www.brigittahorvath.com/

Partnerek: L’Atelier IMIS, Consortium Coopérative, Vázsonyi Malom 
Támogatók: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa
Külön köszönet: François des Lingeris (Moulin de Constance, Pons tulajdonosa)