AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Collectief Walden (NL): Szélcsendélet @ Művészetek Völgye

A holland Collectief Walden 2021-ben magyar művészekkel és egyetemi hallgatókkal közösen mutatta be Szélcsendélet (Windstilleven) c. hely- és kontextusspecifikus előadásának budapesti adaptációját a Népszigeten. 2024. júliusában Taliándörögdön, a Művészetek Völgye keretében látható a produkció újabb helyi verziója – ez esetben az alkotók a Dörögdi-medence helyszíneiből és kontextusából inspirálódtak.

A holland Collectief Walden társulat Szélcsendélet című sétaelőadása az idő fogalmát járja körül: mit jelent az idő az ember vagy egy-egy természeti környezet szempontjából, hogyan alakítja az idő a körülöttünk lévő természetet, és ezen keresztül minket, mennyire vagyunk képesek megtartani vagy elengedni valamit – jó és rossz értelemben egyaránt. Közben felvetődik a felelősség kérdése, elsősorban a természeti környezetünk iránt vállalt vagy éppen fel nem vállalt felelősségünk problémája.
A hely- és kontextusspecifikus előadást a művészek minden meghívás alkalmával hosszabb kutató- és alkotófolyamat során, a helyi közreműködőkkel közösen adaptáltják az adott helyszínre és tágabb kontextusára.

A Collectief Walden holland művészeti csoport az ökológiai válság kérdését állítja alkotásaink középpontjába. A társulat tagjai között színész és dramaturg mellett ugyanúgy megtalálható biológus és filozófus is, mivel hisznek abban, hogy művészet és tudomány kölcsönösen inspirálhatja egymást. Alkotásaik helyszín-érzékenyek, vagyis az előadás nem csupán érzékenyen megjeleníti a helyi kontextust, hanem válaszol, reagál is arra az alkotás folyamata során.
Előadásaikban soha nem fiktív szereplőkként jelennek meg, hiszen nem fikciót alkotnak, hanem installációkat, performanszokat és találkozási tereket hoznak létre tudomány, dokumentarista megközelítés és művészet határán. A művek leggyakrabban természeti környezetben vagy közterekben játszódnak. 

Alkotók és előadók: Borsos Luca, Milovits Hanna, Nyáry Pál, Gregorich Domonkos, René van Bakel, Thomas Lamers
Eredeti előadás alkotói: René Van Bakel, Hella Godee, Seline Gosling, Jente Hoogeveen, Thomas Lamers, Thijs Van Vuure
Díszlet: a Budapesti Műszaki Egyetem építész hallgatói: Nyíri Csongor, Niederkirchner Gitta, Ládi Krisztina Zoé, Moró Júlia, Takács Laura Panna,
Kurzusvezető tanár: Lassu Péter
Külön köszönet: Papp Attila, Ernhaft Attila 

Időpontok:
2024. július 19. 18.30
2024. július 20. és 21, 16.00 és 18.30

Találkozóhely:
Világzenei Udvar – Kocsor Ház előtt, 8295 Taliándörögd, Petőfi u. 24.

Regisztráció:
Az előadás kizárólag a Művészetek Völgye karszalagjával ÉS az előadásra történő regisztrációval látogatható.
Maximális nézőszám: 45 fő.
Jegyvásárlás a Művészetek Völgye fesztiválra: https://www.muveszetekvolgye.hu/ticket
Előzetes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_etlxgqVY6exGMUi45TIdymDx84uVmYlUVgm87s1VJI7QpQ/viewform
Helyszíni regisztráció szintén lehetséges, amennyiben az előzetes regisztrációkon felül marad szabad hely.

Kényelmes, lehetőleg zárt cipő viselése javasolt.

Az előadást a PLACCC Fesztivál mutatja be a Pro Progressione-vel együttműködésében, a The Big Green projekt részeként. A The Big Green projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.