porno izle

ARCHIV_2015 / A FORRADALMAT KÖZVETÍTENI FOGJÁK

(click for ENGLISH)
Szatyor_Varosnezes
Szobordöntések a tömegmédiában és a videóművészetben
filmvetítés a Pagony Kertben – a Crosstalk Video Art Festival-lal közös program

Időpont: 2015. szeptember 11. 20 óra / Helyszín: Pagony Kert (1114 Budapest, Kemenes u. 10.)

A Szatyor Art Space Városnézés című kiállításának egy különleges filmvetítés lesz az ikerprogramja.

Robert Musil szerint „Nincs a világon még egy dolog, ami olyannyira láthatatlan lenne, mint egy emlékmű”, nem sejtve, hogy a millennium fordultával világszerte fognak sugározni egy televíziós közvetítés kedvéért megrendezett szobordöntést. (A bagdadi Szaddam Hussein-szobor eltávolításáról van szó, mint egy győztes háborút szimbolizáló médiaesemény pro Amerika). De nem kell ilyen messzire mennünk, hogy lássuk, a köztéri kő/fém emlékek nemhogy nem láthatatlanok, egyenesen az utcai politizálás legprovokálóbb térelemei. A “Leninfall“-ként elhíresült jelenség

Ukrajnában tavaly tél óta több száz ex-szovjet emlékművet tett a népharag áldozatává, de a személy jelenlétét megidéző szobormások voodoozása hazai viszonyok között sem ismeretlen cselekmény.

A szoborbotrányok a közösségi emlékezet politika visszaéléseinek látványos állapotjelzői, amelyek révén a felülről oktrojált történelemkép és értékrendszer ütközik – sokszor a szó szerinti, fizikális értelemben – a kisebbség máshogy gondolkodásával. A live broadcast és az amatőr videózás következtében megváltozott médiaviszonyok között a térhasználat gyakorlatának az új nyilvánossággal és a globális nézettséggel, valamint ezek visszásságával is számolnia kell.

A videóválogatás a média hírarchívumaiból és art videókból ad perspektívát, mit kezdjünk a múlt bebetonozott rekvizitumaival és a részvételi kultúra az erőszakon kívül milyen más, alternatív formákban nyilvánulhat meg.

Playlist:

– Alexandra Domanović: Turbo Sculpture {19’43”, angolul beszélő film, magyar felirattal}

A videóesszé az egykori Jugoszláv köztársaság tagállamainak újhullámos köztéri művészetét teszi kérdés tárgyává. Kinek állítsanak szobrot? A közelmúlt történelme nehezen hivatkozható, az 1990-es évek délszláv háborújában érintett többnemzetiségű települések nem kockáztatnak. Az amerikai popkultúra ikonjai – Rocky Balboa, Bob Marley, Tupac Shakur – tűnnek fel Mostarban, Splitben, Žitišteben, Belgrádban…

– Kis Varsó: INSTAURATIO! Monument contra Cathedral {c. 35 perc, magyarul beszélő film, angol felirattal}

Szántó-Kovács Jánosnak, az egykori agrárfelkelés vezetőjének emelt szobor botrányos története 1965-ben, a szobor felállításával vette kezdetét. A helyi önkormányzat megrendelésére Hódmezővásárhelyen elhelyezett emlékművet mind a helyi közösség, mind Szántó Kovács leszármazottai éles nemtetszéssel fogadták. A történet olyan nagy vihart kavart, hogy még a Magyar Televízió is készített egy fekete-fehér dokumentumfilmet, amelyben a város polgármestere és a szobrot készítő Somogyi József is nyilatkozik.

– Christian Jankowski: Heavy Weight History {22 perc, lengyelül beszélő film, angol felirattal}

A lengyel fővárosban, Varsóban nemzeti válogatott súlyemelők és fekvenyomók küzdenek meg a közterek nehéz bronz szobraival. Szó szerint és metaforikusan is birokra kelnek a várost súlyosan terhelő korszakok emlékezetével.

+ amatőr videók, média archívum

Filmválogatás: NÉMET Szilvi

Ingyenes program. Időtartam: 90 perc. A filmeket eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük.

szatyorbar.com