porno izle

Thury Zita: Deep Impact

Köztéri táncelőadás a klímaváltozás kapcsán felmerülő felelősség kérdéséről, láthatatlan kapcsolódásokról, az egyéni szerepvállalás megkérdőjelez(őd)éséről.

Thury Zita pályakezdő koreográfus művészi érdeklődésének középpontjában a művészet és társadalmi problémák egymásra hatásának kérdése áll: mennyiben tud egy műalkotás szélesebb értelemben vett szociális problémákat láthatóvá tenni, érzékenyíteni irántuk a befogadókat? Ezen belül kiemelten foglalkoztatja a klímaválság, a környezettudatosság jelensége, alkotói módszerét pedig a dokumentarista megközelítés jellemzi, ami Magyarországon a kortárs tánc berkeiben gyakorlatilag példa nélkülinek tekinthető.

Túl azon, hogy az előadás a klímaváltozás kapcsán felmerülő egyéni és rendszerszintű felelősség kérdését járja körül, az egyént nem kizárólag önállóan vizsgálja, hanem az egész részeként, így a hálózatos gondolkodás is előtérbe kerül. Egyénként direkten vagy indirekten hatunk másokra és függünk másoktól, aminek sokszor nem vagyunk tudatában, láthatatlan kapcsolódások jönnek létre akarva és akaratlanul. Ezek a láthatatlan kapcsolatok, láncolatok nem csak az emberiség hálózatában jönnek létre, hanem egy nagyobb rendszerben is, ami végképp átláthatatlan. Az egyéni szerepvállalás megkérdőjelezése abból is fakad, hogy döntéseink következményei időben és térben is eltávolodnak az egyéntől, az ok-okozati összefüggések nem egyértelműek.

“A hálózatnak az az alapminősége, hogyha én a hálózatnak problémát okozok – bármilyen szinten, nem csak a hozzánk közvetlen kötődnek, hanem akár egy távoli pontban is – akkor az magával rántja magát a hálózatot, tehát önmagamat is. És ilyen értelemben a felelősség az nem külön, nem atomisztikus felfogásban értelmezhető, hanem teljesen természetesen része a rendszernek.” (Köves Alexandra, ökológiai közgazdász)

Az alkotó korábbi útkeresésére jellemző vegyes technika a felkérésre készülő előadásban is fontos szerepet játszik, a mozgást videómunka és kifejezetten a darab számára készülő hangterv háttér egészíti ki.

Előadók: Tóth Laura, Váth Máté, Sebők Cintia, Keresztes Patrik
Dramaturg konzulens: Ivanyos Ambrus
Interjúba besegít: Kránicz Dorottya, Thury György, Ivanics Barbara
Hang: Vörös Ákos, Thury Zita
Vetítés: Csiszár Mátyás 
Koncepció, koreográfia: Thury Zita

Időpont:
2021. május 29. 18.00-21.00

Helyszín:
Nyugati tér, a Skála Metró előtt

Jegyinformáció:
Támogatható ingyenes előadás. 
Támogatói jegyvásárlás itt.

A támogatói jegyek bevételének felét felajánljuk a szegedi MASZK Egyesületnek / THEALTER Fesztiválnak, amely 1995 óta idén először nem nyert működési támogatást a szakminisztériumtól, ami veszélyezteti a további működésüket, s a döntés így hatással van a velük együttműködő hazai és határon túli alkotók és színházak tevékenységére is.