AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

HU/EN

ARTOPOLIS

Az Artopolis Egyesület 2008-ban jött létre, fő küldetése a rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotások, a helyszínspecifikus művészeti törekvések magyarországi népszerűsítése és inspirálása.

Az Artopolis tevékenysége két alappilléren nyugszik; egyfelől az Egyesület szervezi a PLACCC Fesztivált, amely a művészet hagyományos helyszínei kívül születő művészeti alkotásokat promotálja, másfelől pedig intenzíven segítjük az ezen a téren dolgozó (főleg fiatal) hazai művészeket. 

A 2008 óta megszervezett PLACCC Fesztivál programjában szereplő művészeti projektek kilépnek a színházépületből, a galériákból és a koncerttermekből, s a helyszínt alkotóelvvé emelik. A művészek a rendhagyó helyszínt – természeti területet, városi közteret, épületet stb. – kiindulópontként kezelik, s az alkotás során kihasználják annak adottságait és jelentéseit. A művekben összetett módon rakódnak egymásra a történelmi és kortárs utalások, a helyszínbe ágyazott történetek, mítoszok, emlékek. Azáltal, hogy az alkotások köztereken valósulnak meg, megváltoztatják a nézői attitűdöt is, megfosztják a kortárs művészetet elitista jellegétől.

Fesztiválunkra igyekszünk a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselőit (színház, tánc, zene, film, képzőművészet, design, építészet) meghívni, e multidiszciplinaritás inspirálóan hat az alkotókra, ugyanakkor a programok különböző érdeklődésű befogadókat érnek el. A művek gyakran bevonják a helyi lakosságot is, erősen építenek a lokális közösségek részvételére. 

A programban minden évben szerepelnek hazai művészeknek kifejezetten a PLACCC felkérésére és támogatásával születő alkotásai, magyar alkotók részvételével megvalósuló nemzetközi koprodukciók, valamint külföldi meghívott produkciók. Ezidáig 19 országból hívtunk meg projekteket: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Franciaország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Marokkó, Nagy-Britannia,Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

A fesztivált évente augusztus végén – szeptember elején rendezzük meg elsősorban Budapesten, továbbá a korábbiakban két különkiadásra is sor került: 2010 májusában Pécsett szerveztük meg a rendezvényt az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat keretében, 2013 májusában pedig Csepelen kerül sor egy kiadásra – amelyet követően az Egyesület továbbra is aktív maradt a negyedben, művészeti tevékenységeit közösségi fókuszú részvételi akciókkal kiegészítve (ld. GyárKert projekt). 

2021-ben indítottuk el a köztéri táncprodukciókra fókuszáló PLACCC Dance-et, amely eredetileg a pandémia alatt és után központi támogatás nélkül maradt független táncművészeket is kívánta segíteni.