AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Sőrés Zsolt: A „Listen” felülvizsgálata, amikor a város még meztelen

Évekkel ezelőtt felkérést kaptam Max Neuhaus Listen című hangművészeti darabjának a rekonstrukciójára. Ennek nyomán a mostani pszichogeográfiai séta során (a Listen című hangsétát is újraértelmezve) a dérive segítségével néhány szituacionista vonatkozású városi helyszínt fedezünk majd fel. Ezek: a Minaret, A Kétségbeesés Építészete, a Cigánytábor és a Potlatch. A séta Krassó György sírjától indul a Fiumei úti sírkertből és a Phoenix bárban ér véget. Célpontjainkat a véletlenül alakuló események, irányok kiszámíthatatlansági játékának segítségével érjük el; az utat pedig a meghatározottság és véletlenszerűség paradoxona jelöli ki, eljutva a nekropolisztól az újjászületés szimbolikus pontjáig. A kultúrtörténeti allúziókkal teli emlékek, asszociációk, véletlenek, váratlan helyszínek, eddig érdektelennek látszó közterek felfedezése mellett az urbánus környezet újrahallgatása és újralátása is a séta-performansz célja. Reflexiók a hétköznapok mögött meghúzódó és a pándémia miatt talán másképp feltáruló mindennapi valóságunk megtapasztalására.
Sőrés Zsolt improvizatív/elektroakusztikus és zajzenész, zeneszerző, hang-, performansz és intermédia művész, hangökológus. Az elmúlt 30 év során több száz fesztiválon és művészeti eseményen lépett fel, vett részt számtalan művészi együttműködésben.

2014-től az elektronikus zenei médiaművészet szakon tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2019-től a Pécsi Tudományegyetemen is tanít szintén az elektronikus zenei médiaművészet szakon.

1996-tól 2002-ig a Szünetjel Nemzetközi Improvizatív (később: Experimentális) Zenei Fesztivál egyik művészeti vezetője, 2008 és 2010 között pedig a Relatív (Át)Hallások Nemzetközi Független Kortárs Zenei Találkozó kurátora volt Budapesten. 2012-ben a nemzetközi Sound Exchange nemzetközi hangművészeti projekt magyar kurátora volt. 2014-ben Sőrés volt a kurátora az első Magyarországon megrendezett nemzetközi hanginstalláció kiállításnak, amelyre a Műcsarnokban került sor Az érzékelhető határán – Más hangok címmel. Köztéri művészettel az 1990-es évek vége óta foglalkozik.