AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Murányi Marcell: Bug

A COVID-19 visszaváltoztatta az antropocént holocénné. Ahogy az emberek eltűntek a városok köztereiről, úgy szivárogtak be az állatok ezekre az gazdátlan helyekre. De ez az időszak hamar véget ért. A visszazökkenő emberi élet újból kiszorította az összes többi élőlényt.

Projektemmel a feléledő város és a természet kapcsolatára szeretnék reagálni – ezért nem elsősorban embereknek szól. Egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra fókuszálnék, bug hoteleket helyezve el nekik városszerte.

A bug hotel egy többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció, amibe áttelelő vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája, a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, speciálisan vágott bambuszrudakba pedig lepkék.

A sétám során ilyen menedékeket telepítenék a város elhagyott részeire, a zöld övezetek és a lakott területek határára.Murányi Marcell egy Budapesten élő képzőművész. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett 2017-ben. Itt az upcycling-al rokonítható diplomamunkát készített. Organikus formákat vágott ki hullámkartonból, mintha azok lenyomtatható dúcok lennének. De a tényleges nyomtatás helyett ezek a dúcok maguk váltak képekké.

Mostanában többféle médiummal kísérletezik. Többek között „open source” projekt és installáció terveket, fotó és videó munkákat hoz létre.