porno izle

Mészáros Máté: A távolság mechanikája

Mészáros Máté a PLACCC Dance felkérésére és keretében valósítja meg A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verzióját. 

Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontba. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása. A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatta be, és ezáltal kívántabeindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A társadalmi és személyes kontextusból kiragadott epizodikus események reprezentálnak érzelmi, morális vagy intellektuális szituációkat. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot. 

A performatív és képzőművészeti perspektívák összekapcsolásával játszik az előadás köztérre adaptált verziója is, amely ugyanakkor a Covid-19 járvány okozta helyzetre is reflektálni kíván, így ahelyett, hogy a három táncos és egy zenész „hagyományos” közönség előtt mutatná be a produkciót, a nézőket egy egész másfajta befogadásra invitálják: az előadást meghatározó konstellációkat és mozdulatsorokat a köztéren megtalálható piktogramok segítségével maguk a „közönség” tagjai hajthatják végre önállóan, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve.

A PLACCC Dance keretében az érdeklődők két alkalommal a koreográfus, Mészáros Máté vezetésével járhatják végig az útvonalat, ugyanakkor a projekt hosszabbtávon is a város része marad az egymástól kényelmes sétatávolságban fekvő pontokon, házak falán elhelyezett táblák segítségével, amelyeket végigjárva akár a passzív megfigyelőben is egésszé áll össze az előadás koreográfiáinak folyamata – ez esetben a színpad helyett az utcán. A táblák kihelyezésének pontos időpontjáról hamarosan tájékoztatjuk közönségünket

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Grafika: Fischer Balázs
Füzetterv: Korolovszky Anna
Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron
Producer:
 SÍN Művészeti Központ

Időpont: 
2021. június 21. 18.00 és 20.00

Indulópont:
Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút

Jegyinformáció:
Támogatható ingyenes előadás.
A részvétel resztrációhoz kötött. 
Regisztráció és támogatói jegyvásárlás itt.

A támogatói jegyek bevételének felét felajánljuk a szegedi MASZK Egyesületnek / THEALTER Fesztiválnak, amely 1995 óta idén először nem nyert működési támogatást a szakminisztériumtól, ami veszélyezteti a további működésüket, s a döntés így hatással van a velük együttműködő hazai és határon túli alkotók és színházak tevékenységére is.