AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Átváltozó Egyesület: Apokalipszis-tréning

Szelíd, de bátor közeledés az ismeretlenhez – munkabemutató
Időpontok:
2019. szeptember 16-21. Apokalipszis-tréning – kiállítás / megnyitó 16-án 17:00
Helyszín: B10 / 1111 Budapest, Bercsényi utca 10.

részletes program a facebook eseményben

Az Átváltozó Egyesület hisz abban, hogy a játék, mint természetes és népszerű tevékenység, a világ megismerésének és a gondolati szabadság megtapasztalásának elsődleges eszköze lehet. A kulturális tudástárunkban szereplő apokalipszis víziók és a rájuk adható túlélési reakciók a pillanatnyilag létező társadalmi és fizikai valósághoz való viszonyunkat tükrözik. A különböző játékok során az elképzelt szimbolikus jelentésrétegek összeköthetőek, ezáltal valós változások jöhetnek létre. A világvége kapcsán kialakult berögződéseket és félelmeket hívja elő és írja át az apokalipszis-tréning.
Az elmúlt fél éves nyitott szakkör és alkotómunka során a különböző szakmai háttérrel rendelkező résztvevők (pedagógus, művész, újságíró, kulturális manager, programozó, zenész, nyelvész, filozófus, logisztikai szakértő, stb.) elképzelt, ismert, vélt vagy valós világvége víziók mentén osztották meg tudásukat és elképzeléseiket a környezetünket, társadalmunkat és személyes kapcsolatainkat érintő aktuális problémákról, változásokról. A feldolgozott témák között szerepelt az ökológiai katasztrófa, a klímaváltozás, a digitális világ(vége) emberiségre gyakorolt hatása, a globális gazdasági fejlődés veszélyei, az apokalipszis víziók vallási vonatkozásai, a háborúk és politikai krízisek össztársadalmi és egyéni válaszreakciói. Mindezeket a súlyos, vészjósló kérdéseket játékos formába öntve sikerült egy megnyugtató, egyszerre előremutató irányba terelni. A Végítélet bíróság című szerepjáték ennek a feldolgozási fázisnak a lezáró mozzanata volt, amit a PLACCC fesztivál keretében szeretnénk másokkal is megosztani.
A szabadtérre tervezett játékeseményt megelőzően kísérő programként az Apokalipszis szakkör élményeit és tanulságait egy kiállítás formájában ismerheti meg a közönség. Mindez a látogatók aktivitásától függően egy héten keresztül egyre bővül, így a tapasztalatok nem maradnak az Apokalipszis szakkör világvége bunkerében.

APOKALIPSZIS TRÉNING

kiállítás és játékesemények felnőtteknek a világ végére való felkészülés jegyében, naponta 17-20 óráig
>>részletes program lentebb<<

A VILÁGVÉGE GYEREKJÁTÉK

Az Átváltozó Egyesület játszani tanítja azokat, akik a munka- vagy az iskolaévek során elfelejtettek önállóan, szabadon és kötöttségek nélkül képzelődni. Ezt az ősi és alapvető képességet szerzik vissza közösen az Apokalipszis tréning résztvevői. A szabad játék olyan képesség, amellyel eredetileg mindenki rendelkezik – de ha nem gyakorolja, mert nincs erre alkalmas, keretezés nélküli tér és idő, könnyen elveszíthető. (Ez nem más, mint az autonóm cselekvésre való képesség, ami felnőttként is fontos, főleg ha eljön a világvége, vagy valami hasonló katasztrófa.)

A szabad képzelődés és az ezen alapuló kooperatív, közös játék képessége nem csak a gyermekkorban hasznos képesség. Hosszú távon, felnőttként is fontos tapasztalatok, életre szóló készségek szerezhetőek egy ilyen játék során – arról, hogy hogyan lehet hatással lenni minket körülvevő valóságra.
Mert a jelenlegi valóságban van egy kis baj – állítólag. Az ökológiai katasztrófát túl nehéz elhinni, pedig már egy ideje zajlik körülöttünk. Ha elképzeljük, hogy fölmelegszik a Föld és kiszáradnak a földek, egy csomó embernek nincs mit inni és nincs miben fürdeni – az miben változtat a mindennapi életünkön?

Próbáljuk ki egy pillanatra. Mehet? Tessék.

Az InSitu ACT keretében megvalósuló program. Az In Situ ACT projektet az EurópaiUnió Creative Europe programja támogatja.

///

Transforming Association
Apocalypse-training (A Gentle yet Brave Approach to the Unknown)
– work-in-progress –
16th-21st September 2019 – Apocalypse-training and exhibition / opening 5 pm on the 16th of September
Location: B10 / 1111 Budapest, Bercsényi utca 10.

detailed program in the facebook event

Transforming Association believes that playing as a highly natural and popular activity can be a primary tool for getting the world known better and experimenting freedom of thoughts. Culturally acquired Apocalypse visions and our survival reactions reflect our relationship to the present social and physical reality. Games can help us to connect imaginatory layers of meaning and provoke real changes. Patterns and fears related to the end of the world can be evoked and transcribed by the Apocalypse Training.
During the past 6 months the Association organised open workshops and creation sessions where – using imagined or known, fictional or real Apocalypse visions as a basis – participants with different professional backgrounds (pedagogue, artist, journalist, cultural manager, IT developer, musician, linguist, philosopher etc.) shared their knowledge and ideas about acute issues affecting our environment, society and personal relationships. Serious and sinister questions have been approached in a playful way and could be turned to a reassuring and progressive direction. The development of the role-playing urban game called „Last Judgement Day” closed this research and working phase which will be shared with the audience of Placcc Festival. Furthermore the experiences and learnings of the Apocalypse workshops will be presented in form of a project exhibition – which can be developed further by the visitors during a week.

The program is realised inframe of In Situ ACT. In Situ ACT is co-funded by theCreative Europe Programme of the European Union.