porno izle

Bubla Éva: Lélegzésre kijelölt hely

Érezted már úgy, hogy szomjazol egy kis friss levegőre? Szívesen kiszabadulnál, legalább egy szippantásra, a szmog vagy dohányfüst bódulatából?

Lélegzésre kijelölt hely egy városi környezetbe ágyazott, akut környezeti problémákra reflektáló tér, amely helyi lakókat, járókelőket megszólítva a köztér és közös ügyeink újszerű megélését, érzékenyítését célozza.
A növényeket magába foglaló, körbejárható interaktív installáció egyaránt szolgálhat a kérdésfelvetés, a párbeszéd, vagy akár az elmélyedés helyszíneként, emlékeztetve minket a zöld területek jelentőségére és jótékony hatására.

Az urbanizáció térhódítása globális probléma, a zöld területek csökkenése, a közúti forgalom és ipari tevékenységek mind hozzájárulnak urbánus tereink romló levegőminőségéhez. A légszennyezés hazánkban is akut probléma, a Levegő Munkacsoport publikációi alapján évente 13 000 ember korai halálát okozza országos szinten, nem beszélve egyéb egészségügyi és környezeti hatásairól.
Az elmúlt nyarak fullasztóan szemléltetik a város beépített területeinek ún. hősziget effektusát is, amikor nem csak a növényzet szomjazik, de mi magunk is a zöldterületek után.

A tervezett installáció az erről való párbeszéd helyeként szolgál, felhívva a figyelmet a zöldterületek ökoszisztéma szolgáltatásaira, jótékony hatásaira, lehetővé téve ezek művészi, testi-érzékszervi megtapasztalását.

Az installáció a PLACCC a RAKPARTon program keretében debütál a forgalomtól elzárt Jane Haining Rakparton, ez követően majdnem egy héten keresztül más helyszínen lesz látható.

Alkotó: Bubla Éva

Időpontok és helyszínek:
2023. szeptember 2. 14.00-21.00 – PLACCC a RAKPARTon, Jane Heining Rakpart
2023. szeptember 3-8. 15.00-19.00, Nyugati tér

Az installációhoz tematikus beszélgetés is kapcsolódik, amellyel a 2021-ben elkezdett Sensing the City sorozatunkat folytatjuk, amelynek célja, hogy köztéri, gyakran helyspecifikus művészeti akciókon, valamint az azokat szervesen kiegészítő beszélgetéseken keresztül a klímakrízis és fenntarthatóság túlságosan is tág és az egyén számára nehezen befogadható jeleségeit kisebb, fókuszáltabb kérdések köré szűkítse le, így – a művészet érzékenyítő potenciálját a beszélgetések informativitását ötvözve – felfoghatóbbá, érthetőbbé váljanak azok a specifikusabb problémák, amelyek mind hozzájárultak és hozzájárulnak a súlyos környezeti problémák kialakulásához. 

A zöldterületek szerepe a levegő minőségében és a városi mikroklímában
Milyen összetevők felelősek az urbánus terek légszennyezettségéért? Miért elengedhetetlenek a zöldfelületek, hogyan lehet felelősen hozzányúlni a városi zöldekhez? Milyen szabályozások segítik vagy segíthetnék a jobb város levegő minőségének javulását?  
A Lélegzésre kijelölt hely installációhoz kapcsolódó beszélgetés a művészeti alkotáshoz hasonlóan a városi levegőminőség problémáját állítja középpontjába a szabályozások, mérés és kutatás oldaláról, valamint a várostervezés és tájépítészet szemszögéből.
Beszélgetőpartnerek: Szegő Judit, környezetkutató, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője; Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze; Bubla Éva, alkotóművész
Moderátor: Fazekas Ildikó, design- és művészetmenedzser 

Időpont: 2023. szeptember 6. 18.00 
Helyszín: hamarosan

A programok ingyenesek.
Az eseményen kép- és hangfelvétel készül. A résztvevő az eseményen való részvételével hozzájárulását adja a megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez.

Az IN SITU (Un)common Spaces nemzetközi együttműködés részeként megvalósuló program. 
Az IN SITU (Un)common Spaces projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.

Az installáció megvalósítását támogatta az Oázis Kertészet.