porno izle

Walk&Create – Városi felfedező workshop

A walk · listen · create platformot működtető nemzetközi kollektíva kétnapos városi felfedező workshopot tart Csikágóban, a külső-Erzsébetvárosban. 

Babak Fakhamzadeh, Geert Vermeire és Andrew Stuck kétnapos workshopja a Szituacionisták dérive gyakorlatából indul ki, és a városi tér rendhagyó felfedezésére invitál. A workshopok helyszíne “Csikágó”, vagyis a Külső-Erzsébetváros, ahol a PLACCC művészekkel és alkotókollektívákkal közösen működteti a Szendvicsbár Közösségi Teret. 

A workshopról

Az okostelefonok elterjedésével egyre kevesebb és egyre egységesebb eszközöket használunk a tájékozódásra – akár ismerős, akár új környezetben igyekszünk eligazolni.  Átadtuk a kezdeményezést az alkalmazásoknak, így már ők mondják meg, hogy mit lássunk, mit csináljunk és hova menjünk. Ám az információk világával a zsebünkben valójában egyre szűkül az ajánlott lehetőségek sokszínűsége.

A Walk&Create workshop azt tűzi ki céljául, hogy a ‘dérive’ stratégiáját állítja szembe az úgynevezett ‘vállalati térkép’ (vagyis a térkép-alkalmazások) dominanciájával.

A ‘dérive’ nem más, mint amikor cél nélkül bolyongunk a városban, konkrét irány vagy cél nélkül, amikor arrafelé megyünk, amerre valami felkelti az érdeklődésünket. A francia ‘dérive’ szó sodródást jelent. 

A fogalmat az 1950-es években vezette be a párizsi Szituationisták csoportja, céljuk a környezetünkhoz való mindennapi kapcsolatunk megújítása volt. A Szituationisták ugyanakkor a közterek kommercializálódására, elüzlesiesedésére is felhívták a figyelmet, és a fogyasztói magatartás helyett a ‘pszichogeográfiai’ megközelítést javasolták. A pszichogeográfia feltárja, milyen érzelmeket és viselkedésformákat váltanak ki belőlünk egyes helyek – és nem csupán a fizikai terek, hanem az ott található emberek, épületek és hangulatok.

Walk&Create – Városi felfedező workshop keretében a nemzetközi walk · listen · create kollektívával közösen, arra buzdítjuk az érdeklődőket, hogy újfajta módon fedezzék fel Külső-Erzsébetvárost, más néven Csikágót – egy olyan környéket, amely a Placcc Fesztivál számára az elmúlt időszakban különleges jelentőséggel ruházódott fel, mivel itt működtetjük művészekkel és alkotócsoportokkal együtt a Szendvicsbár Közösségi Teret.    

A workshop részeként Kolocz Dóra történész séta keretében avatja be a résztvevőket a terület történetébe, illetve a walk · listen · create bevezetéséből megismerkedhetünk a Szituacionisták elképzeléseivel, valamint a közterek manipulációjának és a vállalati térkép dominanciájának elméletével.

A résztvevőket nem csupán arra invitáljuk, hogy máshogyan sétáljanak és figyeljenek a városban – hanem közös alkotásra is hívjuk őket. A workshop a ‘Dérive app’ mobilalkalmazásra támaszkodik, amely egy olyan részvételi alkalmazás és platform, amelynek segítségével a felhasználó saját szabályai szerint fedezheti fel a várost.

A walk · listen · create-ről

walk · listen · create (WLC) olyan művészek hálózata, akik a sétát művészi gyakorlatuk szerves részeként használják. A platform jelenleg több mint 1500 közreműködő művészt tömörít magába a világ minden tájáról, továbbá helyet ad olyan eseményeknek és alkalmazásoknak, mint a Sound Walk September, a Sound Walk September Awards, a Marŝarto Awards és a Placecloud.
A WLC működési területe a hang / audio, a hely / helyszín és a technológia határmezsgyéjén helyezkedik el – ahol a technológia alatt nem csak mobiltelefonokat vagy a számítógépet értjük, hanem a tollat, papírt, követ vagy bármi mást, ami eszközként használható a művészeti kutatásukban. A mögött álló nemzetközi kollektíva tagjai Babak Fakhamzadeh, Geert Vermeire és Andrew Stuck.

Séta Csikágóban Kolocz Dórával

Keleti pályaudvar, Garay piac, Bethlen tér, Keramitkocka, Róth Miksa, trolibuszok.
Egy hely van Budapesten, ahol mindezek találkoznak: Csikágó. Külső-Erzsébetváros izgalmas történeteiben a nyomortól a luxusig kalandozunk, tömött, piszkos bérházak történeteit kutatjuk, és felidézzük a főváros egyik legelső zöldmezős beruházását. Sakktáblaszerű utcaszerkezet, “munkásszálló” és meghökkentő történetek a Keleti Pályaudvar közelében, ahol egyik leghíresebb művészünk, Róth Miksa is otthonra talált. Felfedezzük a városrész néhány utcáját, hogy megértsük, hogyan jön létre a magyar Csikágó, mit jelent az építészet, az irodalom, a történelem számára a századforduló új városrészének megszületése? És legfőképp: mit jelent Budapestnek és a főváros lakóinak Külső-Erzsébetváros, a Dózsa György út, a Thököly út, a Rottenbiller utca és a Damjanich utca által határolt négyszög?
A séta vezetője: Kolocz Dóra történész, muzeológus, kulturális menedzser

Kolocz Dóra történész, muzeológus, kulturális ismeretközvetítő. Közel 10 éve foglalkozik múzeumok, kulturális intézmények tudományos és közművelődési feladataival, több tucat gyerek- és felnőtt program kidolgozása, megtartása, kulturális és művészeti esemény, kiállítás megszervezése fűződik a nevéhez. Akkor érzi magát a legjobban, ha szakmája és tevékenysége szoros kapcsolatban áll a közösségépítéssel, legyen szó akár gyakornoki program működtetéséről, közösségi múzeum megteremtéséről vagy a városi tér megosztásáról, történeteinek közös feldolgozásáról.Az ELTE oktatója, a Pestbudai Séták állandó sétavezetője, fővárosi kulturális, történeti programok házi- és ötletgazdája.

A workshop programja

2023. május 25.
15.00-16.00    érkezés, kávé, bevezetés
16.00-17.00    séta a környéken Kolocz Dóra történésszel 
17.00-17.30    szünet
17.30-18.30     a walk · listen · create (WLC), a Dérive alkalmazás és a Placecloud bemutatása
elméleti háttér (WLC): a Szituacionisták, a dérive és a vállalati térkép dominanciája
18.30-19.00    a nap összegzése    

2023. május 26.
15.00-16.30    Dérive app alkalmazás már meglévő feladatkártyáinak kipróbálása  
16.30-17.00    szünet
17.00-18.30    új feladatkártyák alkotása a Dérive app alkalmazásban
18.30-19.00    a nap összefoglalása

Helyszín / találkozópont
Szendvicsbár Közösségi Tér
1078 Budapest, István u. 27.

A workshopok angol és magyar nyelven zajlanak.
A szervezők szükség esetén tolmácsolást biztosítanak.

Regisztrációs díj
Normál: 3000 Ft
Diák, nyugdíjas, VII. kerületi lakos: 2500 Ft
Támogatói jegy: 6000 Ft

Regisztráció ITT

A regisztrációs díjat a regisztrációt követően az Eventbrite oldalán lehet befizetni.
A regisztráció a regisztrációs díj befizetése nélkül nem tekinthető teljesítettnek.