AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Thor MCINTYRE-BURNIE (GB) – IVANYOS Ambrus (HU): Resonance

Vajon miről beszélnek a fák? Az ásványi anyagokról a földben? A széndioxid mennyiségéről a levegőben? A napsütésről? Az időjárásról? Vagy éppenséggel pont rólunk?

A két művész közös projektjének alapját a művészet és technológia találkozásából születő alkotás, illetve azon belül a narráció szerepének vizsgálata jelenti. Míg Thor MCINTYRE-BURNIE korábbi munkáiban elsősorban interjúk és közösségi média bejegyzések jelentették e narráció alapját, addig IVANYOS Ambrus és a Meetlab társulat projektjeiben a fikció és tudományosan igazolható tények kibogozhatatlanul összegabalyodnak. 

Ahogy a világon minden egyéb más, úgy a fák is állandó rezonanciát bocsátanak ki. Ha sikerül ezt a rezonanciát rögzíteni, talán hallhatóvá válik ahogy az egymás közelében élő fák kommunikálnak. A rezonancia olyan alacsony hullámhosszon jön létre, hogy a rögzítése évek óta lehetetlennek tűnt. A rezonancia csak úgy válik hallhatóvá az emberi fül számára, ha felgyorsítjuk a felvételt. Az hosszú évek így hirtelen másodpercekké olvadnak össze és ha jól figyelünk meghalljuk a hangot. A fák hangját. 

A projekt első szakasza a tavaszi bezártság hónapjaiban született, amikor a közönség a virtuális térben egy modellen keresztül járhatta be a „művészeti kutatás” budapesti helyszínét, a Hunyadi teret. Második lépésként az érdeklődők már egyszerre tapasztalhatják meg az online és a fizikai térben való sétálás élményét egy helyspecifikus „videójáték” segítségével. A projektet a későbbikben a valós térben végigvezető GPS-vezérelt audióséta, végül pedig egy fizikai valójában is megtapasztalható hanginstalláció teszi majd teljessé.

Időpontok: 
2021. augusztus 27-28, 17.00-21.00
2021. szeptember 3-4, 17.00-21.00

Helyszín:
Líra Pont kávézó terasza, 1067 Budapest, Hunyadi téri park déli sarka 

Ingyenes program.