porno izle

ARCHIV_2015 / Teleport Galéria (HU): ( 0 )

(click for ENGLISH)

teleport logo

utazás térben és időben az ország origóján át

Időpont: 2015. szeptember 24-26., pontban éjfélkor
Helyszín: Clark Ádám tér, 0 kilométerkő

A Teleport Galéria egy mobil kiállítótér: nem rendelkezik állandó, földrajzi helyhez kötött térrel, ezért eseményei mindig más helyszíneken valósulhatnak meg. Mivel a galéria vándorol a városi térben, többé nem pusztán egy tér műalkotások számára, hanem egy folyamatosan megújuló közeg is: ezért a Teleport kiállításai az időtől és a tértől is független életet élnek. Ezek a projektek aktuális társadalmi és politikai problémákra reflektálnak, és a Teleport tagjai többnyire fiatal pályakezdő művészek bevonásával valósítják meg őket. A jelenkorra reflektáló problémák mellett a csoport tagjait kiemelten érdekli az is, hogy a mai társadalom és művészeti közeg hogyan viszonyul a Kádár-rendszerhez, a szocialista múlthoz, és hogy milyen módon jelenik meg ez a fajta emlékezetkultúra a kortárs művészetben.

Következük projektjük során különleges performanszokat hoznak létre a Clark Ádám téren található 0 kilométerkőnél, az ország úthálózatának az origójánál, amely ma szinte elvész az építkezések, felújítások között, a turisták hömpölygésében, bár maga már számos változáson átesett a 20. század során. A Teleport számára a 0 kilométerkő egyfelől egy szimbolikus és állandó, matematikai alapokon nyugvó viszonyítási pontot, kiindulási helyzetet jelöl, ugyanakkor a zéró – főleg napjaink politikai közhangulatában – a lenullázáshoz, visszalépéshez, tabula rasa­hoz kapcsolható asszociációkat is felvet. Az alkotók a performanszok létrehozása során felteszik a kérdést: mi a viszonyítási pont ma Magyarországon? Egyáltalán van­e még ilyen? A 0 kilométerkő egy semleges, racionális alapot jelképez, ezt az origót a mindenkori hatalom mégis újra és újra formálni igyekszik, kijelölve mi számíthat egy társadalom alappilléreinek.

A PLACCC 2015 Fesztivál keretében a Teleport az éjszakába kalauzolja a fesztivál látogatóit. A PLACCC harmadik hétvégéjén minden éjjel pontban éjfélkor kerül sor a csoport által szervezett előadásokra, amellyel a városi teret és az ahhoz való viszonyunk at helyezik újabb és újabb megvilágításba. A 0 kilométerkő társadalmi, történeti és művészeti jelentőségét hangsúlyozó projektnek hála ez a szobor lesz idén a PLACCC 2015 fesztivál origója is egyben.

Kurátorok: DON Tamás, GADÓ Flóra, ISTVÁNKÓ Bea, ŐZE Eszter
Alkotók: BALLA Csönge, SCHMIED Andi, GRÓF Ferenc

Ingyenes program.
Időtartam: 60 perc
Magyar és angol nyelven.