porno izle

SVUNG Kutatócsoport: an archive of memories // kiállítás

A Journeying márciusi online-offline “útonlévő lenyomatok virtuális performanszát” követően egy kiállítással folytatódik a SVUNG művészeti kutatása.

A SVUNG 2022 októberében indult művészeti kutatásának második szakaszához érkezett: az an archive of memories kiállítással folytatódik az állandó változásban és mozgásban létezés állapotát szomatikus szemszögből vizsgáló sorozatuk.

A kiállítás törzsanyaga Luca és Napsi külön megtett fél éves utazásának szerkesztett lenyomata. Luca Kolumbia esőerdőiben, és óceánpartjain krúzolt és önkénteskedett, majd az Egyesült Államok – Kalifornia  / Oregon / Washington – tengelyén vadkempingezett, egy 9 kilós hátizsákkal januártól júliusig. Napsi október és május között férjével és macskájukkal a saját kezűleg átalakított lakóautóval barangolt a tengerparti enyhe teleket követve Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában.

“A way of certifying experience, taking photographs is also a way of refusing it – by limiting experience to a search for the photogenic, by converting experience into an image, a souvenir. Travel becomes a strategy for accumulating photographs. The very activity of taking pictures is soothing, and assuages general feelings of disorientation that are likely to be exacerbated by travel. Most tourists feel compelled to put the camera between themselves and whatever is remarkable that they encounter. Unsure of other responses, they take a picture. This gives shape to experience: stop, take a photograph, and move on. The method especially appeals to people handicapped by a ruthless work ethic. Using a camera appeases the anxiety which the work-driven feel about not working when they are on vacation and supposed to be having fun.”
Susan Sontag: On photography (1977)

Kiállításunk fókuszában az élmény-dokumentálás dilemmái állnak. Hogyan vagyunk jelen utazás közben és miként szomatikus élmény az utazás? Milyen hatással lesz ez a dokumentálásra? És milyen hatással a testre? Rögzíthető egy élmény, testérzet, megismételhetetlen pillanat? 

Elengedjük a lenyűgözés iránti vágyat, a pontos visszaidézésre/megörökítésre való törekvést és az absztrakcióhoz nyúlunk. Elfogadjuk és ünnepeljük az emlékroncsolódás tényét, az újramondás, kamera általi lenyomatok hiányosságait. Hangfelveszünk, testmegélünk, jegyzetelünk, lenyomatolunk..

Kiállításunk anyaga nagy részben egy tárgyi archívum : talált szuvenírek, buszjegyek, kagylók a Földközi tengerről, termések az Amazonasból. Milyen emlékeket őriznek a zsebünkben landoló apróságok? Hogyan válhatunk a millió éves kavics történelmének részévé, és miként lehet ez a kő egy lélegzetelállító naplemente legpontosabb emlékőre? A személyes kollekciók mellett a vizuális és audiovizuális útinaplóink kivonatát mutatjuk be: visszafordítható-e a fent idézett Sonntagi megörökítés dilemma ha a telefon egyetlen kattintása helyett megfestünk egy tájat, akár órákig ülve a változó horizontal és tengervízzel oldva a festéket?

Kiállítók: Borsos Luca, Trömböczki Napsugár
SVUNG Kutatócsoport: Borsos Luca, Grélinger Ágnes, Szemessy Kinga, Trömböczki Napsugár

Megnyitó: 2023. szeptember 11. 18.00 (kapunyitás 17:00)
Nyitvatartás: 
hétköznap: 16.00-19.00.
szombat: 11.00-17.00
Helyszín: Szendvicsbár Közösségi Tér, 1078 Budapest, István u. 27.

Ingyenes program.
Az eseményen kép– és hangfelvétel készül. A résztvevő az eseményen való részvételével hozzájárulását adja a megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez.