porno izle

Thor McIntyre-Burnie (Aswarm, GB) – Ivanyos Ambrus (Meetlab, HU): Resonance

Vajon miről beszélnek a fák? Az ásványi anyagokról a földben? A széndioxid mennyiségéről a levegőben? Vagy éppenséggel pont rólunk?

angol nyelvű online bemutató: 2021. április 24.
folyamatosan megtekinthető

BELÉPÉS ITT

A két művész közös projektjének alapját a művészet és technológia találkozásából születő alkotás, illetve azon belül a narráció szerepének vizsgálata jelenti. Míg Thor McIntyre-Burnie korábbi munkáiban elsősorban interjúk és közösségi média bejegyzések jelentették e narráció alapját, addig Ivanyos Ambrus és a Meetlab társulat projektjeiben a fikció és tudományosan igazolható tények kibogozhatatlanul összegabalyodnak. 

Ahogy a világon minden egyéb más, úgy a fák is állandó rezonanciát bocsátanak ki. Ha sikerül ezt a rezonanciát rögzíteni, talán hallhatóvá válik ahogy az egymás közelében élő fák kommunikálnak. A rezonancia olyan alacsony hullámhosszon jön létre, hogy a rögzítése évek óta lehetetlennek tűnt. Egészen mostanáig.

Vajon miről beszélnek a fák? Az ásványi anyagokról a földben? A széndioxid mennyiségéről a levegőben? A napsütésről? Az időjárásról? Vagy éppenséggel pont rólunk?

A rezonancia csak úgy válik hallhatóvá az emberi fül számára, ha felgyorsítjuk a felvételt. Az hosszú évek így hirtelen másodpercekké olvadnak össze és ha jól figyelünk meghalljuk a hangot. A fák hangját. Kutatásunk során azt bizonyítani tudtuk, hogy kommunikálnak, de a fák nyelvének megismerése és emberi nyelvre való lefordítása sokáig lehetetlen feladatnak tűnt.

Az alkotók egy különleges technológia alkalmazásával betekintést nyújtanak a közöttünk élő fák titkos életébe. Kutatásuk először a virtuális térben egy modellen keresztül ismerhető meg. A kutatás további fázisait később pedig a valós térben létrejövő hanginstalláció keretein belül tárják a közönség elé.

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap
In Situ (a Creative Europe program keretében)

BELÉPÉS ITT