porno izle

Karbon-lábnyom számítás és kompenzáció

2020-ban első alkalommal számítattuk ki a Placcc Fesztivál karbon-lábnyomát, amit fák ültetésével kompenzálunk a GreenDependent Intézettel együttműködésben.

A Placcc Fesztivál évek óta törekszik a rendezvény környezettudatosabbá, zöldebbé tételére, s ezen a téren 2020-ban újabb lépést tettünk, amikor együttműködést kezdeményeztünk a GreenDependent Intézettel.
A fesztivál karbon-lábnyomának kiszámításán és őshonos gyümölcsfák ültetésével történő kompenzációján túl azonban rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a GreenDependent a jövőben szakmai tanácsokkal segít minket abban, hogy már a szervezés során hogyan csökkenthetjük a fesztivál széndioxid-kibocsátását, továbbá rendszeressé váló akciónkkal szeretnénk szélesebb körben is párbeszédet kezdeményezni a mindannyiunk, és azon belül a kulturális rendezvények lehetőségeiről és  felelősségéről az okozott karbon-lábnyom csökkentése és kompenzálása terén.

A GreenDependent először saját maga számára alakított ki egy egyedi módszertant a rendezvények karbon-lábnyomának számítására és kompenzációjára. A módszertant 10 éve alakították ki, azóta folyamatosan fejlesztik. A karbon-lábnyom számítására egy, az Energiaklubbal közösen fejlesztett kalkulátort használnak, a lábnyom kompenzációját pedig őshonos gyümölcsfák ültetésével végzik. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsfák iskola – vagy nonprofit kertekbe kerülnek, és így a kompenzáción és egyéb környezeti hasznokon felül (ld. pl. őshonos, tájfajták és így a biológiai változatosság megőrzése), társadalmi célokat is szolgálnak: hozzájárulnak gyerekek és fiatalok oktatásához, munkahelyet teremtenek hátrányos helyzetű csoportoknak stb.

További információk: http://intezet.greendependent.org/hu/TreeDependent

A Placcc 2020 Fesztivál karbon-lábnyoma összesen 986,26 kg széndioxid volt, amit 15 db őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálunk (ez 10 éves kompenzációs időszakot jelent).

A GreenDependent Intézet jelentése itt olvasható.

A pirosló bőralma, birs, naspolya, mogyoró és négyfajta körte csemetéket 2020. novemberében ültetjük el csepeli partnereinkkel közösen, többek között a csepeli Vermes Miklós Általános Iskola és a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium kertjében.

Törekvésünket hosszútávúnak gondoljuk, vagyis az elkövetkező években is rendszeresen kiszámíttatjuk és kompenzáljuk a rendezvényünk okozta karbon-lábnyomot.