AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Paweł Korbus (PL): Budapest – Przemyśl // PLACCC Residency

A PLACCC átalakul. Fesztivál helyett köztéren alkotó művészek platformként valósult meg, továbbá egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a nemzetközi rezidenciaprogramunkra. 

PLACCC Residency program keretében dolgozott Budapesten több héten keresztül Paweł Korbus lengyel vizuális és performance művész, helyspecifikus művészeti kutatásának eredményét, a Budapest – Przemyśl köztéri akciót pedig 2023. szeptember 14-én 18.00-ai kezdettel láthatják az érdeklődők a Gyóni Géza téren. 

Paweł Korbus lengyel vizuális művész és performance művész. Munkái különböző művészeti műfajok határmezsgyéjén születnek, és azokat erőteljesen meghatározza az adott helyzetre és helyszínre reflektáló, előadóművészeti és vizuális művészeti kutatásalapú alkotás. Interdiszciplináris megközelítésében összekapcsodnak a testtel és a hanggal végzett munka, valamint különböző vizuális művészeti technikák. 2020 óta a Rzeszów-i Egyetem Doktori Iskolájának doktori hallgatója. Redszeresen dolgozik nemzetközi alkotói formációkban, többek között az Antakya Performative Collective és más informális művészeti csoportok társalapítója. 

„Przemyśl-ben az egyik utcán, a főtér és a városháza közelében találtam tárgyat: egy játékpuska üres csomagolását. A gyerekek háborúsdit játszanak. 
Budapesten pedig megtaláltam Przemyśl védőinek emlékművét. Przemyśl a magyarok számára elveszett helynek tűnhet: fontos, de elfeledett helynek. Galícia elfelejtett csücskének. 
Przemyśl védőinek emlékműve saját életet él Budapesten. Az emlékmű oroszlánja változatlanul ráugrik az orosz ágyura, a hatalom jelképére. Mit kezdhetünk ezzel ma? Létezik még valamiféle Budapest-Przemyśl híd, vagy csak a posztgalíciai érzelmeket használják ki a politikai narrációk? Przemyśl-en keresztül vonulnak a fegyveres csapatok Ukrajnába. A másik irányból pedig érkeztek a menekültek, a város ezért meg is kapta a Menedékváros címkét. Egyesek azt mondják, hogy a birodalom halott, én pedig megpróbálom elképzelni, ahogy fiatal emberek életüket vesztik a harcokban. A kérdés, hogy milyen katonákról beszélünk? Milyen birodalomról beszélünk? Melyik oldalon harcolnak? Ez itt és most történik, vagy a XX. század elején? Múlt és jövő összeolvad, az itt és most pedig nem más, mint tudás, érzelem, szükséglet és intuíció keveréke. A projekt két performatív akcióból áll: az elsőre – egy ünneplésre – Przemyśl-ben kerül sor, a másodikra pedig Budapesten, Galícia elfeledett csücskében.” (Paweł Korbus)

Időpont: 2023. szeptember 14. 18.00
Helyszín: 1027 Budapest, Gyóni Géza tér