AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

MURÁNYI Marcell: Bug

„A COVID-19 visszaváltoztatta az antropocént holocénné. Ahogy az emberek eltűntek a városok köztereiről, úgy szivárogtak be az állatok ezekre az gazdátlan helyekre. De ez az időszak hamar véget ért. A visszazökkenő emberi élet újból kiszorította az összes többi élőlényt.
Projektemmel a város és a természet kapcsolatára szeretnék reagálni. Ezért nem elsősorban embereknek szól. Helyette egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra fókuszálnék, bug hoteleket helyezve el nekik városszerte.

A bug hotel egy többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció. Ebbe áttelelő, vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája, a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, speciálisan vágott bambuszrudakba pedig lepkék.” (MURÁNYI Marcell)

A művész júliusi sétája keretében ilyen menedékeket telepített a város elhagyott részeire, a zöld övezetek és a lakott területek határára – ezek egy részét látogatjuk most meg újra, illetve további, képzőművészeti igényű bogárhoteleket telepítünk utunk során.

Időpont: szeptember 27. vasárnap 15:00

Találkozó: Margitsziget, szökőkút

Séta hossza: 90 perc

 

A séta létrehozásában partnerünk a Budapest titkait kutató, tematikus városnéző sétákat szervező Imagine Budapest.

Mentor: BÁLINT Angelika (Imagine Budapest)