AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Mészáros Máté (HU): A távolság mechanikája

A 2021-ben bemutatott köztéri részvételi előadás három eleme – a koreográfus által vezetett séta, a grafikákat tartalmazó füzet és a piktogramos köztéri táblák – most először élvezhető együtt. 

Mészáros Máté 2019-ben bemutatott eredeti produkciójában a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezését és mozgatását, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolását, valamint a testek között keletkező távolságot vizsgálta. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszközeként a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása szolgált, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatta be, és ezáltal kívánta beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezték a táncot.

E képzőművészeti megközelítést gondolta tovább a koreográfus, amikor – Fischer Balázs grafikussal együttműködve – megalkotta A távolság mechanikája radikálisan új verzióját, amelynek bemutatójára 2021 júniusában a Placcc Dance keretében került sor. 
Az előadás köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójában az alkotók újfajta befogadásra invitálják a nézőket, amikor az eredeti előadást meghatározó mozdulatsorokat és konstellációkat piktogramokra „fordítják le”, amelyeket végrehajtva a nézők maguk is előadókká válnak, és újrateremthetik az előadás koreográfiájának kilenc állomását.
A koreográfiák piktogramjait megtalálhatjuk a II. kerületben, a Millenáris és a Mechwart liget között egymástól kényelmes sétatávolságban, házak falán elhelyezett táblákon, továbbá a grafikák egy kiskönyvben is megjelentek – így azokat a vállalkozókedvűek egy digitális térkép segítségével akár önállóan is bármikor végrehajthatják. 
A Placcc 2022 keretében pedig egy alkalommal közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás séta keretében Mészáros Máté vezetésével járhatók végig az állomások. 

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Grafika: Fischer Balázs
Füzetterv: Korolovszky Anna
Producer: SÍN Művészeti Központ

Időpont: 2022. szeptember 11. 17.00
Találkozópont: Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút

Ingyenes előadás, de előzetes regisztrációt kérünk.
Regisztráció ITT