AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Lévai Viola: Együtt a térrel

A tér egy minden érzékszervre ható formai, tapintási, vizuális, hangi, dinamikai, ritmus és illat élmény. Nem állandó, hanem folyamatosan változó, a benne lévő ingerek áramlásától. Komplexitása az érzékszerveken keresztül megélhető és a kreativitáson keresztül játékokká formálható.

A projekt során tudatos jelenlét-kirándulást teszek Budapest belvárosában. Eközben a terek komplex lehetőségeit mozgási és hangképzési játékokká formálom. Célom, hogy a terekhez való érzékeny viszonyulás megteremthesse a térben lét mélyebb megélését, és hogy az akcióimmal találkozó emberek maguk is találkozhassanak a tudatos jelenlét és a tér komplex használatának lehetőségeivel.

Az egyes helyszíneken különböző érzékszervi tematikákat kapcsolok:

  1. helyszín: Erzsébet tér / Tematika: Komplex érzékelés-érzékszerv nyitogatás
  2. helyszín: Szent István Bazilika környéke / Tematika: Játékok a vizualitással
  3. helyszín: Szabadság-tér / Tematika: Játékok a tapintással
  4. helyszín: Kossuth Lajos tér – Rakpart / Tematika: Játékok a hangokkal és ritmusokkal
  5. helyszín: Vigadó tér / Tematika: Játékok az illatokkal
  6. helyszín: Vörösmarty tér – Erzsébet tér / Tematika: Komplex tér-élmény tánc

Eddigi táncos pályafutásom legmeghatározóbb fogalmai a kreativitás és a kutatás. Azt szoktam mondani, hogy a Budapest Kortárstánc Főiskolán eltöltött idő alatt közösségi kreativitást tanultam. A képzésen technikai óráink mellett nagy szerepet kapott az improvizáció és az alkotás. Munkáimban ez vált fő fókuszommá. Legmeghatározóbb élményeim a kutató-műhelymunkák, ahol a kutatók mélyebben kapcsolódhatnak egymáshoz és kutatásuk tárgyához, kiteljesedhet a fizikalitáson alapuló kísérletezés. Ezek hol kinövik magukat valamilyen performansszá vagy előadássá, hol pedig workshop formájában találnak utat a megosztásra.

A műhelymunkák és pályázatok közül főleg azok a lehetőségek inspirálnak, ahol érdeklődésemen keresztül kísérletezhetek fizikai és szellemi mélységeimmel, majd megoszthatom azokat, azokba bevonhatom embertársaimat is. Érzékelem, hogy kutatásaim hatással vannak arra, ahogyan a mindennapokban jelen vagyok, és ahogy környezetemhez viszonyulok: folyamatosan éltetik kíváncsiságomat, kapcsolatot teremtenek a körülöttem lévő emberekkel és a természettel.