AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Juhász Gergő Kaska: Make It Visible

Sokan vannak, akik szívesen díszítik otthonuk falait a családjukról készült fotókkal. Ez alapján logikus, hogy az otthontalan embereket ábrázoló képeknek az utcán a helyük. Annál is inkább, mivel ők maguk fizikailag nem lehetnek ott, hiszen ez 2018-tól kezdve itthon szabálysértésnek számít.
A séta során hontalan honfitársainkról, vagy keresztény kifejezéssel élve, hajléktalan testvéreinkről rajzolt eredeti és egyedi plakátjaimat fogom Budapest utcáira kihelyezni, olyan pontokra, amelyek az ábrázolt személyek számára valamiért fontosak. A névtelen és mellőzött hajléktalanok a képeken arcot és tekintetet kapnak, amibe az a járókelő is nyugodtan belenézhet, aki egyébként elfordítaná a fejét. Mit nevezünk szépnek és mit tartunk zavarónak, kellemetlennek egy utcán? A street artist és a hajléktalan is ezen a helyen tölti napjait – akár alkot, akár kéreget –, mert a legszélesebb nyilvánosság számára kíván valamit láthatóvá tenni.
A street art és a hajléktalanság világában is létezik a tűrt, a támogatott és a tiltott kategóriája.
Ha egy szép tűzfalfestmény, graffiti vagy más streetartefaktum turista látványossággá, a város büszkeségévé tud válni, akkor vajon azzá tud-e válni egy szép hajléktalan ember és a képmása?

Juhász Gergő Kaska interdiszciplináris képzőművész, grafikus, rajztanár, set decorator.
Olyan alkotó, aki szívesen hagyja ott a kitaposott utakat a járatlanokért. Szakmailag elsősorban két dolog foglalkoztatja: a legális és az illegális alkotás, de az illegális jobban.
2007 óta rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi művésztelepeken.
2015-ben eggyütt dolgozott Till Attilával a Tiszta Szívvel című filmben.
2016-ban Erasmus ösztöndíjjal tanult Spanyolországban, a Cuencai Castilla-La Mancha egyetemen.
2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika, illetve Képzőművész tanár szakán.
2017-ben Doboz Rajziskola néven modell utáni rajzra fókuszáló vizuális műhelyt hozott létre, amit azóta is működtet.
2018-ban részt vett a Murál Morál Egyesület spanyolországi murálfestő képzésén Alburquerquében.
2019-ben részt vett a Sesalaci Butoh Retreaten.
2020-ban eggyüttműködve a Szubjekítv Értékek Alapítvánnyal nemzetközi Sticker Art workshopot vezetett Budapesten. Rendszeresen tart a jelenkori képi kultúrával kapcsolatos workshopokat és előadásokat. Az utóbbi években a befogadható, érthető, nézhető és bizonyos tekintetben a fiatalsághoz, az egyszerűséghez, illetve a népszerű jelenkori képi (szub)kultúrákhoz és társadalmi témákhoz kötődő médiumok és kifejezésmódok  érdeklik.