porno izle

Igor Shugaleev (BEL): The body you are calling is currently not available

A száműzetésben élő művész előadása az erőszak, a félelem és a beloruszok (tudatos vagy tudattalan) bűntudatának leküzdésére tesz kísérletet.

Az előadás teljes címe így hangzik:: 375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available, +375 a Belorusz Köztársaság országhívó kódja. 09.08 (augusztus 9.) a 2020-ban a hatóságok által cinikusan elcsalt belorusz elnökválasztás dátuma. A választási eredményekkel szembeni elégedetlenség ellenállási mozgalomhoz vezetett, és több százezren vonultak utcára tüntetni Alexander Lukasenka, Belarusz 1994 óta hatalmon lévő elnökének jogtalan újraválasztása ellen. A tüntetéseket a kormány brutálisan letörte, rengeteg embert letartóztattak, kihallgattak és megkínoztak. Sokuknak azóta sem lehet tudni a tartózkodási helyét és nem lehet elérni őket telefonon. Ha hívod őket, csak egy sípszót hallasz, majd a mondatot: «A hívott fél jelenleg nem elérhető». A hollétük iránti aggodalom elválaszthatatlanul összeforrt ezzel a sípszóval. 2334 pedig Közigazgatási Törvénykönyv azon cikkének száma, amely alapján 2020 óta több mint negyvenezer beloruszt ítéltek el.

A száműzetésben élő belorusz előadóművész, Igor Shugaleev a reménytelenség bénító állapota ellen küzd a saját testével. Művésztársával, Sergey Shabohin-nal közösen olyan előadást alkottak, amelyben saját aktivista perspektívájukból tekintenek a Belaruszban 2020 óta tartó tiltakozásokra, és arra keresik a választ, hogyan lehet szolidaritást vállalni az országban maradt és politikai okokból bebörtönzött honfitársaikkal. 

“Azt kerestem, hogyan lehet kifejezni a minket ért események borzalmait, hogyan lehet beszélni a bénultságról, a rettegésről, ugyanakkor elítélni az erőszakot, hogyan lehet átadni a beloruszoknak a tömeges emigráció miatt érzett bűntudatát – és a saját bűntudatomat… Színészként hogyan tudom támogatni az ellenállást? Ebben az előadásban találtam meg a választ: aktívnak és tudatosnak kell maradnunk.” (Igor Shugaleev)

Koncepció és előadó: Igor Shugaleev
Kurátor: Sergey Shabohin
Video: Alexandra Kononchenko
Produkciós vezető: Marina Dashuk

Közreműködik: Boross Martin
Külön köszönet: Rembeczki János

Időpont: 2022. szeptember 12. 19.00
Helyszín: Nyolcésfél, 1082 Budapest, Német utca 16.
Ingyenes előadás.