porno izle

Horváth Brida: Derengés // Entre chien et loup

A Franciaországban élő táncos-koreográfus részvételen alapuló sétája és táncperformansza egész különleges élményt ígér, hiszen a résztvevők a napfelkeltét is átélhetik egy természeti helyszínen.

JEGYVÁSÁRLÁS

Entre chien et loup: a XIII. századból származó, francia kifejezés. Jelentése: az a reggeli (vagy esti) pillanat, amikor az átmeneti fényviszonyok miatt nem tudjuk megállapítani, hogy kutyát vagy farkast látunk-e a távolban. 

A részvételen alapuló séta és táncperformansz címe a pirkadat időszakának költői kifejezésére utal; a napnak azon szakaszára, amikor a különleges fényviszonyoknak köszönhetően egy rövid időre nem látunk tisztán, a dolgok határai elmosódnak. A hajnal az átmenet pillanata, amikor a régi már nem létezik, és az új éppen születőben van. 

Az esemény a kortárs tánc és butoh művészi gyakorlatára támaszkodva kívánja feltárni az átmenet személyes és tágabb vonatkozásait, több szemszögből vizsgálva ezt a határterületet: természeti és fizikai jelenségeken keresztül, a különböző élethelyzetekben tapasztalható vagy az életút során bekövetkező változásokra reflektálva, vagy éppen társadalmi és ökológiai értelemben véve.

Az átalakulás minden élőlény életét meghatározza – beleértve minket, embereket is. Életének ezen pillanatait hagyományosan a természethez kapcsolódó szertartások jellemezték. Mára viszont e rituálék szinte teljesen eltűntek a nyugati civilizáció mindennapi életéből. Helyette gyakorlatias rutinjaink maradtak, amelyek nélkülözik a szentség aspektusát – a szentséget nem vallásos, hanem szakrális értelemben értve, miszerint valami attól válik szentté, mert a természet, az élet, a nagy misztérium részét alkotja. Művészeti eseményünk arra tesz kísérletet, hogy a rituálét életre keltse a mindennapi életünkben.

Az esemény a performansz pontos helyszínének csoportos megközelítésével indul. A csendes séta során – egyszerű utasítások segítségével – a résztvevők kapcsolatba léphetnek saját testükkel, dolgozhatnak érzékenységük és figyelmük élesítésén, kinyílhatnak az idő és a tér másfajta érzékelésére. A táncperformansz inspirációjául – az esemény témáján és a helyszínén túl – a résztvevők által hozott személyes, számukra fontos és az átmenettel, átalakulással kapcsolatos tárgyak szolgálnak. Az előadó a test fizikai átalakulásának segítségével érzékelteti a különböző hangulatokat; megengedve a néző számára, hogy a látottakat feltölthesse saját, személyes képzeletével, élményeivel.
Az esemény közös reggelivel zárul a helyszínen.

Koncepció, tánc: Horváth Brida

Időpont: 2023. szeptember 9. 4.30-7.00
Esőnap: 2023. szeptember 10. 4.30-7.00
Találkozóhely: Széll Kálmán tér

Az esemény helyszínének megközelítése közösen, mikrobusszal történik a Széll Kálmán térről. A pontos találkozási helyet emailen küldjük el a regisztrált résztvevőknek.

Az időjárásnak megfelelő kényelmes cipő és ruházat ajánlott. 

Az eseményen való részvétel az Eventbrite rendszeren keresztül történő regisztrációhoz ÉS jegyvásárláshoz kötött. 

Jegyárak:
Teljes árú: 3000 Ft
Kedvezményes: 2000 Ft
Támogatói jegy: 5000 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

Az eseményen kép- és hangfelvétel készül. A résztvevő az eseményen való részvételével hozzájárulását adja a megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez.

Az esemény Horváth Brida egyhetes intenzív kutatómunkájának záró fázisa és egyben a készülő „Entre chien et loup” című helyspecifikus táncelőadás előkészítése. A kutatómunka az Európai Unió „Culture Moves Europe” pályázatának köszönhetően valósul meg. A kutatást követően megvalósuló „Entre chien et loup” c. előadás létrehozását a Conseil Départemental de La Charente (Aide à la création 2022) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.