AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

PLACCC EXTRA

PLACCC & MEETLAB @ Ablak a Bartókra

Az első Ablak a Bartókra – önmagát „helytörténeti fesztiválként” meghatározó – eseménysorozat keretében négy, a PLACCC Fesztivál által szervezett program is helyet kapott, ebből kettő éppen a helyi, azaz a tizenegyedik kerületi Meetlab alkotócsoport projektje. A PLACCC köztéri és helyszípecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi fesztivál, amely jól illeszkedik majd különleges meghívott produkcióival az Ablak a Bartókra fesztivál programjai közé, amiben a Bartók Béla út és környéke jelenével, múltjával és jövőjével foglalkoznak a szervezők.

A PLACCC extra keretében a világhírű osztrák Willi Dorner társulata „bodies in urban spaces” előadásának táncosait követhetjük és kísérhetjük, szó szerint, a Bartók Béla útról nyíló mellékutcákban, ha tavaly lemaradtunk, idén újra nyomozhatunk a Meetlab How to disappear completely című történetében a Gellért tér körül egy app segítségével, ugyanennek a csapatnak köszönhetően a legendás, old-school számítógépes játékkal, a TRON-nal játszhatunk, ezen kívül láthatunk egy kiállítást, amely a Meetlab How to disappear completely izmiri verziójának megszületését mutatja be és részt vehetünk egy kerekasztal beszélgetésen, amely az izmiri audióséta élményeit mutatja be.
A PLACCC, ahogy eddig ezt megszokhattuk, ismét egyedi és megismételhetetlen, egy adott helyszínhez kötött élményt kínál látogatóinak. Sajátossága, hogy akkor is belekerülhetünk egy művészeti eseménybe, ha nem terveztük. De nem szabad megijedni, itt nem feltétlenül alkotó és néző interakciójáról van szó, hanem a művészek és a hely kapcsolatáról egy adott időben, aminek véletlenül vagy direkt, mi is részesei lehetünk.

bodies in urban spaces
Az Ablak a Bartókra Fesztivál keretében először egy különleges táncelőadáson („bodies in urban spaces”) vehetünk részt június 1-jén 15 és 19 órakor. Ahogy nézőként mondanánk: „járkálós” lesz. Akik majd arra járunk, vagy időben ott leszünk a B32 Galéria előtt, talán kicsit más szemszögből láthatunk rá a XI. városrész egyes részeire. Szembesülhetünk lakókörnyezetünkkel, városi szokásainkkal. A táncosok szó szerint, azaz fizikailag is beékelődnek, beolvadnak a városi térbe, vagy éppen kiegészítik azt, így mutatva rá az épített környezet és az emberi test viszonyra. Az Ablak a Bartókra vállalt tematikáját erősíti az, hogy az épített környezetbe ékelődő testek hogyan emelik ki a városrész építészetének szépségét. A különleges előadás eddig 30 országban valósult meg, minden városban szinte új produkciót létrehozva. Budapesten mintegy 20 itt élő magyar és külföldi táncost láthatunk az előadásban.

Meetlab
A 2018-as PLACCC keretében már néhányan részesei voltak a Meetlab How to disappear completely in Budapest projektjének. Vittünk egy telefont, fülhallgatót, kaptunk egy appot és elindultunk. Követtük a térképet, ráböktünk egy pontra és belekerültünk egy történetbe. Andrej Ivanovval kutattunk, s merültünk el sztorijában séta közben.
Dohy Anna így fogalmazott: „A város valóban a színház része lesz: a zöldséges, az ingatlanközvetítő irodája, az emléktáblák a házfalakon vagy a pirosra váltó lámpa a zebránál mind a díszlet része, melyben gyanútlan járókelők a szereplők. Valószínűleg én is épp szereplő vagyok egy másik sétáló történetében. A Meetlab koncepciója olyan jól illeszkedik a város természetes szövetéhez, hogy a hallgatott és megfigyelt történetek szinte tökéletesen összesimulnak, határtalanná tágítva a színházi interaktivitás kereteit.” /részlet a Revizor online kritikájából/
Szintén a Meetlab alkotócsapatának köszönhetően a legendás, old-school számítógépes játékkal, a TRON-nal játszhatunk – városi léptékben és városi környezetben. A lézerrel a házfalakra vetített játékba sötétedés körül lehet bekapcsolódni a Gárdonyi téren.

A PLACCC extra további programjait egy kiállítás és egy kerekasztal-beszélgetés alkotja.
A Meetlab alkotói az izmiri Urban Tank szervezet három tagjával (Tuba Dogu, Sevcan Sönmez, Melis Varkal) közösen hozta létre a kiterjesztett városi hangjáték helyi adaptációját. Az alkotómunkát az izmiri egyetem hallgatóival közös városi mapping és írói alkotói workshop előzte meg.
A XI. kerületben zajló audiósétával ellentétben az izmiri verziót – helyspecifikus jellegéből fakadóan – a budapesti közönség „áttételesen” élvezheti: egy projektkiállításon, valamint a magyar és török alkotók részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen keresztül. A törökországi alkotófolyamatot bemutató programok egyfelől egy adott városi környezet urbanisztikai megközelítését, másfelől a fikciós narratíva-alkotás fortélyait állítják középpontjukba.

Programjaink:
2019. május 30. csütörtök
19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér
2019. május 31. péntek
15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende u. 1.
16:00, 17:00, 18:00, 19:00 – Meetlab: How to Disappear Completly, indulópont: Stoczek u. 11.
18:30-19:30 – How to Disappear Completly in Ismir (kerekasztal-beszélgetés): Stoczek u. 11.
19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér
2019. június 1. szombat
16:00, 17:00, 18:00, 19:00 – Meetlab: How to Disappear Completly, indulópont: Stoczek u. 11.
15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende u. 1.
15:00-16:00 – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.
19:00-20.00 – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.
19:00-22:00 – Meetlab: TRON, Gárdonyi tér
2019. június 2. vasárnap
15:00-18:00 – How to Disappear Completly in Ismir (kiállítás), Kende utca 1.
ESŐNAP 15:00-16:00 – Cie. Willi Dorner: Bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.
ESŐNAP 19:00-20:00 – Cie. Willi Dorner: Bodies in urban spaces, indulópont: B32 Galéria előtt, Bartók Béla út 32.

A programok támogatói: Creative Europe, In Situ, Osztrák Kulturális Fórum, SÍN Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap, European Cultural Foundation, MitOst, Anadolu Kültür, Balassi Intézet Isztambul
DANCE ON TOUR AUSTRIA – a project by Tanzquartier Wien in cooperation with the Federal Ministry for Europe, Integration and Foreign Affairs

Facebook események
portfolio.meetlab.hu
www.bartoknegyed.hu

PLACCC & MEETLAB @ Ablak a Bartókra
Between 30th May and 2th June 2019 PLACCC Festival will present 4 projects as part of the first edition of Ablak a Bartókra (Window to Bartók Street) festival, which explores the past, present and futures of the main street of the 11th district of Budapest. In our program we collaborate with our long-term partner, Meetlab collective which is based and works in the area.

Cie Willi Dorner: „bodies in urban spaces”
“bodies in urban spaces” is a moving trail, choreographed for a group of dancers. The performers lead the audience through selected parts of public and semi-public spaces. A chain of physical interventions set up very quickly and only existing temporarily, allows the viewer to perceive the same space or place in a new and different way – on the run. The performances should happen in different times of the day according also to the specific situations and conditions of each site. The special quality of each place at various times of the day creates unique presentations.

Meetlab
PLACCC Festival has been collaborating with Meetlab since 2015. Meetlab is a collective exploring new ways of creating artistic projects which break the boundaries that separate performing or applied art from the technological world or design. As part of our extra programme, their augmented audio walk How to disappear completely as well as the urban scale version of the legendary, old-school video game, TRON can be experienced.
One critic of the audio walk How to disappear completely, Anna Dohy wrote: “It’s not the fiction that becomes reality, but reality becomes the fiction as they direct a performance out of my live, sensory experiences. I step into my role and let them direct me. It is possible that I’ve disappeared I behave in a completely different manner compared to the normality of how one should be using these squares and streets. For more than an hour reality disappears, and everything that can be perceived in my surroundings becomes part of the fiction.”(revizoronline.com)

How to disappear completely in Izmir – project exhibition and panel discussion
Members of Meetlab joint their forces with the Izmir-based Urban Tank (Tuba Dogu, Sevcan Sönmez, Melis Varkal) to create a local adaptation of the audio walk. The collaboration also contained workshops for university students, focusing on urban mapping and research as well as on writing a text of fictional reality.
The Izmir version of the audio walk and the process of the collaboration project with our Turkish partners can be followed through a project exhibition and a panel discussion – both focusing on the different approaches of an urban environment and context on one hand, and the creation of a collective narrative on the other.

Programme:
30 May, Thursday
7pm-10pm – Meetlab: TRON, Gárdonyi square
31 May, Friday
3pm-6pm – How to Disappear Completely in Izmir (exhibition), Kende u. 1.
4pm, 5pm, 6pm, 7pm – Meetlab: How to Disappear Completely (audio walk), meeting point: Stoczek u. 11.
6.30pm-7.30pm – How to Disappear Completely in Izmir (panel discussion), Stoczek u. 11.
7pm-10pm – Meetlab: TRON, Gárdonyi square
1 June, Saturday
3pm-6pm – How to Disappear Completely in Izmir (exhibition), Kende u. 1.
4pm, 5pm, 6pm, 7pm – Meetlab: How to Disappear Completely (audio walk), meeting point: Stoczek u. 11.
3pm-4pm – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, meeting point: in front of B32 Gallery, Bartók Béla út 32.
7pm-8pm – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, meeting point: in front of B32 Gallery, Bartók Béla út 32.
7pm-10pm – Meetlab: TRON, Gárdonyi square
2 June, Sunday
3pm-6pm – How to Disappear Completely in Izmir (exhibition), Kende u. 1.
RAIN DAY 3pm-4pm – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, meeting point: in front of B32 Gallery, Bartók Béla út 32.
RAIN DAY 7pm-8pm – Cie. Willi Dorner: bodies in urban spaces, meeting point: in front of B32 Gallery, Bartók Béla út 32.

The programmes of PLACCC extra are supported by:
Creative Europe, In Situ, Austrian Cultural Forum, DANCE ON TOUR AUSTRIA – a project by Tanzquartier Wien in cooperation with the Federal Ministry for Europe, Integration and Foreign Affairs, SÍN Cultural Centre, National Cultural Foundation, Tandem Turkey program (developed by the European Cultural Foundation and MitOst in collaboration with Anadolu Kültür), Balassi Institute Istanbul

Ablak a Bartókra (Window to Bartók Street) is organised by Bartók-negyed (Bartók District), member of Bartók Béla Boulevard. The event is realised as part of Tavaszi Zsongás a Bartókon, and as a joint festival of Eleven tavasz.
The festival is supported by the Municipality of Újbuda, the National Cultural Foundation, as well as the programs URBACT and Creative Spirits of the European Commission.

facebook.com/placccfesztival
portfolio.meetlab.hu
bartoknegyed.hu