AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

A PLACCC Fesztivál programjai a Nyitott Gyárak program keretében

2019. június 29-30. a Csepel Művek területén /// A többi programról bővebben a Csepel Művek – Nyitott Gyárak esemény alatt. / A programok ingyenesek.

A köztereken és rendkívüli helyszíneken megvalósuló művészeti alkotásokat bemutató Placcc Fesztivál 2013 óta rendszeresen szervez programokat Csepelen. A 2013-as Placcc Csepel különkiadást követően két nagyobb projektet is indítottunk a kerületben, amelyek közül a norvég-magyar együttműködésben született PICTURE projekt 2017-ben lezárult, a helyi civilekkel indított GyárKert viszont a mai napig fut és aktív.
A Nyitott Gyárak program keretében az elmúlt években a Csepel Művek területén megvalósított projektjeink közül négy is újraélhető, valamint kifejezetten csak ezen az eseményen látható is programokkal készülünk.
A norvégiai Scenekunst Østfold-dal 2017-ben megvalósított, és kifejezetten a művészetnek (poszt-)indusztriális közegben játszott lehetséges szerepét kutató PICTURE projektünkben 6 magyar és 5 norvég művész alkotott együtt 2 hónapon keresztül Norvégiába és Csepelen. Ennek keretében született – többek között – Somló Dávid, Makkai Dániel és a Ziggurat Project társulat alkotása, amelyeket részben vagy egészben a Nyitott Művek program látogatói is élvezhetnek, továbbá levetítjük a projektről készült szubjektív dokumentumfilmet is.

A kerület kulturális életét felpezsdíteni szándékozó csepeli lakosokkal kezdtük el GyárKert programunkat, amelynek lényege, hogy közösen találunk ki, tervezünk meg és valósítunk meg a negyedhez szorosan kapcsolódó és ott megvalósuló művészeti és kulturális programokat. A csoport kezdeményezésére és szervezésében valósul meg a Nyitott Gyárak program keretében egy 20-perces helyspecifikus színházi előadás.

PROGRAMOK:
Somló David: Horizont
– experimentális biciklitúra és mozgó hanginstalláció –
Somló Dávid biciklitúráján a résztvevőkkel közösen, lassan behatolunk a gyárkomplexum gyomrába, egyre mélyebben és mélyebben elmerülve annak architektúrájába és rezgéseibe. Mennyei disztópia.
Túravezetők: Kontúr Balázs, Vass Imre
Időpont: 2019. június 29. és 30. 15.00-20.00 között, fél óránként induló turnusokban
Találkozópont: Csepel Művek főbejárat
A túrán egyszerre 2 fő vehet részt, biciklit biztosítunk. A túra hossza: 45 perc
A túrán előzetes vagy helyszíni regisztrációval lehet részt venni. Előzetes regisztráció: ITT

Makkai Dániel: Factory Playground
(filmvetítés)
Makkai Dániel és alkotótársai a Csepel Művek valóságának alakítására tettek kísérletet, ideiglenesen játszótérré változtatva át azt. Milyen lehet álmodni egy üzem hangjaival, vagy gyerekként élni a negyedben, esetleg piknikezni egy gyár szomszédságában?
Az eredeti projekt keretében az érdeklődők különleges helyszíneken kaptak különböző benyomásokat a gyár életéből – ezek közül most egy, a Csepel Művek területén játszó gyerekkel készült „horrorfilm” látható.
Az eredi projekt alkotói és közreműködői: Debreczeni Márton, Konopás Judit Emese,
Ilka Rita, Lukács Mihály, Lukács Máté, Markovics Zita, Baló Dániel
Időpont: 2019. június 29. 11:00-17:00 között folyamatosan
Helyszín: Dézsa utca 7. (Májer Kft.) Légó pince

Ziggurat Project: Q for Silence
– fizikális tapasztalás –
A gyárcsarnokon keresztülvezető immerzív séta eredetileg egy helyspecifikus koreográfia záróeleme volt – ez esetben az érdeklődők külön programelemként tapasztalhatják meg egy gyár zajszennyezését.
Közreműködők: Lukács Gergő, Rab Alexandra
Az eredeti projekt alkotói és közreműködői: Sarlós Flóra Eszter, Czakó Máté, Szabó Kristóf, Jonas Bjerketvedt
Időpont: 2019. június 29. 10:00-13:00 és 14:00-18:00 között folyamatosan
Helyszín: FAMO Kft. csarnoka, Rézmű és Lakatos utca sarok

PICTURE Project
– szubjektív dokumentumfilm –
a filmet keszitette: Dér Asia, Haragonics Sári
hang: Bohács Tamás, Mark Zask
kamera: Svitlana Shymko
Időpont: 2019. június 29. 17:00-18.00
Helyszín: Dézsa utca 7. (Májer Kft.) Légó pince

TrainingSpot Társulat: Lélekgyár
– helyspecifikus színházi előadás –
A TrainingSpot Társulat 2007 őszén alakult Budapesten a színész-koreográfus Benkő Ágnes és a zeneszerző-rendező Pap Gábor irányításával. A társulat számára alapelv a következetes és folyamatos kísérletezés, az alkotóművészet új kifejezésmódjainak keresése, érdeklődésük kiterjed a térspecifikus színházi formák, a képzőművészet és a performance világára is, valamint rendszeresen hoznak létre tantermi színházi előadásokat.
Az erős csepeli kötődéssekkel rendelkező társulatot a GyárKert program szervezői először 2017-ben kérték fel közreműködésre, amikor a Lakás-Kaland-Túra projekt keretében egy csepeli panellakásban hoztak létre helyspecifikus előadást. Lélekgyár c. 20 perces előadásukban kiindulópontjuk ismét az adott tér, ám ez esetben a Csepel Művek egyik ütemének műhelye nyújtotta az inspirációt.
alkotók: Benya Kata, Mesés Gáspár, Pap Gábor
Időpontok: 2019. június 30. 15.30, 16.30, 17.30
Helyszín: Központi út 12. (DN Acélszerkezetgyártó Kft.)
Az előadáson egyszerre 20 fő vehet részt. Az előadás hossza: 20 perc.
Előzetes vagy helyszíni regisztráció ajánlott. Előzetes regisztráció: ITT

Tg Space (NL-HU): Volt egyszer egy Csepel Művek
A látogatók végigsétálhatnak a holland-magyar Space színházi kollektíva Volt egyszer egy Csepel Művek c. audiósétáján, amely még a 2013-as Placcc Csepel különkiadásra készült, és azóta is szerepel a PocketGuide túraválasztékában.
Időpont: 2019. június 29-30. folyamatosan
Kiindulópont: Csepel Művek főbejárat
Az alkalmazás ingyen letölthető: csepel.pocketguideapp.com