Góg Angéla – Dollár Papa Gyermekei: Emlékek Cukrászdája / kóstolható kiállítás és hanginstalláció
2017. szeptember 20-22. / @ÉDESSÉGLABOR Emlékeink tárgyakat, ízeket, eseményeket és hangulatokat őriznek, személyes emlékezetünk szerteágazó és bonyolult rendszerének része az egyes tárgyakhoz való kötődésünk egy-egy mozdulat, illat vagy éppen íz megőrzése. Vajon egy sütemény képes arra, hogy felidézze a nagymamával töltött nyarakat? Létezik egy közös pont a gyermekkorunk ízei alapján, ami mindannyiunkban emlékeket ébreszt? Góg Angéla formatervező és food designer az emlékek visszaidézésének mechanizmusát kutató diplomaprojektje, az Emlékek Cukrászdája többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Hogyan és minek a hatására emlékezünk? Miként idézheti fel egy régen érzett íz a gondtalan gyermekkort? A szubjektív kutatás 421 személyes történet feldolgozásán és rendszerezésén alapul, mely rávilágít a hasonlóságokra és közös pontokra. A projekt célja az emlékezés folyamatának segítése, a figyelem és a kóstolás élményének tudatosítása. Az ÉdességLabor terébe adaptált kiállításom nemcsak az eddigi kutatás részleteit ismerhetjük meg, de meg is kóstolhatjuk a történetek alapján kirajzolódó emléktípusok ihlette Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap, Bárcsak süteményeket. Érdemes mihamarabb betérni a cukrászdába szeptember 20-22. között, mert összesen 100 szelet készül a különböző textúrájú, formájú és ízvilágú édességekből. A három napra kiállított vizuális anyag pedig egy hanginstallációval is bővül. Koncepció: Góg Angéla Ingyenes program, a sütemények a helyszínen megvásárolhatók. |