AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Dollár Papa Gyermekei: Bovary Emma újra sétál

Bovary Emmához hasonlóan a mai, megváltozott körülmények között, kicsit mindenki elveszítette a kapcsolatát a valósággal. Vagy azzal, amit eddig annak gondoltunk. Elmosódott a határ fikció és valóság között, az elmúlt (és még jelenlévő) időszak gyakran álomszerű hatást kelt. A hétköznapi élet nem hétköznapi többé.
Bovary Emma elindul otthonról, a férjétől a szeretőjéhez. Az útvonal bejárása egyben belső utazásának kivetülése is. A séta során rejtett gondolatait hallhatjuk annak rendszeres időközönként megszakított pontjain. Woolf gondolatfolyam technikájához hasonlóan szabad asszociációk láncolata jön létre. Egy templomról eszébe jut az esküvője, a torta, és az „igen” kimondásáról a szeretője. Sétája során azonban többször megjelenik Károly, a férj, mintha Emma fejében lennénk. A stációk, a szeretőhöz való eljutás és annak lehetetlensége miatt, dramatikus ívet adnak ki. A kérdés, hogy sikerül-e a valóságban is találkozni a két szereplőnek?
A vírushelyzet rengeteg új párkapcsolati aspektusa közül az egyik legérdekesebb a szeretői viszony, melynek koordinálása rengeteg szervezési bonyodalomba és nehézségbe ütközik. A séta során Buda aránylag ismeretlen, elhagyatott részéről jutunk el Pest legismertebb és korábban legzsúfoltabb részeire.

A séta a 2012-ben a Je Suis Belle-lel bemutatott Bovary Emma című előadás helyspecifikus adaptációja.

szereplők: Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás
ruha: Je Suis Belle

A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás alkotópáros színházi műhelye. 2009 óta különleges helyszíneken és a Trafóban, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre olyan színházi előadásokat, melyek nem a megszokásból, valamint a színészi rutinból, hanem az adott pillanat valóságából építkeznek és merítenek ihletet. Az általuk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel nagy klasszikusokat ültetnek át mai nyelvre, alakítanak maivá. A Je Suis Belle showroomjában látható Bovary Emma című előadásuk. 2013 óta minden évadban új bemutatót tartanak a Trafó Kortárs Művészetek Házában: Család trilógia (Ibsen: Kis Eyolf / Strindberg: A pelikán / Ibsen: Nóra), A Tágra zárt szemek próbája, Csehov, Az apáca, Árvácska, Lady Chatterley szeretője. Progresszív kezdeményezésüknek köszönhetően a saját lakásunkba is megrendelhetjük őket az Ibsent a nappalimba! (Hedda Gabler) című előadásukkal, melyet már 250 alkalommal adtak elő. De hoztak már létre előadás a kettes villamoson is Holtvágány címmel a Margó és a DunaPest Fesztivál felkérésre.

A Dollár Papa Gyermekei visszatérő alkotói a budapesti PLACCC Fesztiválnak is. ONE IN ONE című projektjükben egy holland-olasz szerelmespárt költöztettek egy hónapig Budapestre. Az előadás 2016 szeptemberében meghívást kapott Finnországba a Lainsuojattomat Fesztiválra.

CLOSENESS című munkájukban véletlenszerűen összepárosított idegenek folytathattak intim beszélgetést egymással, de akár szerelembe is eshettek a 36 kérdés által irányított találkozón Budapest egy-egy titkos helyszínén.