porno izle

Collectief Walden (NL) – BME: Windstilleven / Szélcsendélet

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti tanszékével közösen megvalósított installáció.

A holland Collectief Walden társulat 2016-os Windstilleven című előadása az idő fogalmát járja körül: mit jelent az idő az ember vagy egy-egy természeti környezet szempontjából, hogyan alakítja az idő a körülöttünk lévő természetet, és ezen keresztül minket, mennyire vagyunk képesek megtartani vagy elengedni valamit – jó és rossz értelemben egyaránt. Mindezen keresztül felvetődik a felelősség kérdése, elsősorban a természeti környezetünk iránt vállalt vagy éppen fel nem vállalt felelősségünk. Az előadás ezért helyspecifikus és kontextusspecifikus, vagyis a művészek minden meghívás alkalmával hosszabb kutató- és alkotófolyamat során, a helyi közreműködőkkel közösen adaptáltják azt az adott helyszínre és tágabb kontextusára.

A holland művészek által megálmodott szabadtéri előadást sajnos a járványügyi helyzet miatt 2021-re kellett halasztanunk, a Placcc 2020-on viszont kiállítjuk a holland művészi kollektíva előadásának központi díszletelemét. A több ember befogadására alkalmas, a későbbiekben majd nagyméretű camera obscuraként is funkcionáló műtárgyat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói tervezték újjá Lassu Péter egyetemi tanársegéd irányításával, a hallgatók és a holland társulat tagjai pedig workshop keretében maguk építették meg azt.

A kurzus gondolata 2019 nyarán született. A közös alkotás célja egyrészről a Collectief Walden díszletének hallgatók által történő koncepcionális újragondolása, másrészről az időközben felmerült szállítási és strukturális igények installációba történő adaptálása volt. A BME képzésének alapvető részét képezi az anyaggal végzendő munka, valamint a tervezett elemek valós léptékben történő megépítése is.

A 2020. tavaszi félév folyamán a kurzus hallgatói két-három fős csoportokban dolgoztak koncepciókon, majd a holland társulat tagjai döntöttek arról, hogy melyik illeszkedik legjobban az előadásukhoz és koncepciójukhoz. Így született meg a hajtogatható „rockflower” nevű alkotás, a végleges installáció pedig annak síkba teríthető lapjaiból, azok összehajtásából és rögzítéséből áll össze.

Az installáció mellett kiállítjuk azokat a terveket is, amelyek a féléves kurzus során születtek, de végül nem valósultak meg.

Időpont: 2020. szeptember 29- október 1.

Helyszín: ELTE Trefort kampusz, a Gólyavár mellett (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)

 

Az installáció tervezői: Nyíri Csongor, Niederkirchner Gitta, Ládi Krisztina Zoé, Moró Júlia, Takács Laura Panna

A kurzus résztvevői, az installáció megvalósításban résztvevő hallgatók: Süttő Rita, Benesóczky Zsófia, Solymosi Zsófia

Kurzusvezető tanár: Lassu Péter

Külön köszönet Palkó Ferencnek és Czeglédi Lajosnak

Koncepció: Collectief Walden (René van Bakel, Jente Hoogeveen, Thomas Lamers, Naomi Russell, Thijs van Vuure)

Projektkoordinátor: Magasi Dalma

Bővebb információ az eredeti előadásról: https://www.waldencollective.org/copy-of-windstilleven

Külön köszönet a helyszín biztosításáért: ELTE BTK

Támogatók: Fonds Podiumkunsten, Summa Artium, Creative Europe, In Situ, NKA, Oerol Festival, JafHolz, Remmers, IroneTrade

Az IN SITU ACT keretében megvalósuló program.
Az IN SITU ACT projektet az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.