AKTUÁLIS

PROGRAMMM

JEGYEK

TÁMOGATÓK

RÓLUNK

NEMZETKÖZI

ARCHÍV

KONTAKT

VISSZA A FŐOLDALRA

Ágens: Az isteni pestis – humánetikai keresőjáték – megfigyeléssel Pesterzsébeten

’Ez a lecsapolt mocsárterületre épült városrész a mélyszegénységben élők és a közép polgári jólét keveréke, gyűjtőhely. Én a vad zónájában élek. Szeretem.’ Ágens

Ágens privát ’történetírás’ közben mutatja be e városrész rejtett zugait és ikonikus helyszíneit, figuráit.

E keresőjáték folyamán Ágens pontos, feltáró, elemző múltbejárást él végig (a vírus okozta méla idő eredményeként), miközben alkalmi nézőivel és a helyi közösség tagjaival folyamatos interakcióba kerül Camus: Bátorítás a pestisdoktoroknak és a saját szövegein keresztül. Kérdéseket és feladatokat ajánl. A történet összefüggő, azonban részeiben is érthető és értelmezhető.

Az út:
1. A kapu, mint átjáró
2. A ’zóna’ és a személyes tér: A lehető legszemélyesebb akció – A világ közepe mítosza
3. Az idegenvezető – Az út maga, mint helyszín – A múlt bejárata (itt bárki, bármit kérdezhet!)
4. A lázadás lélektana
5. A piactér
6. A belső tér – a kint és a bent, problémaköre: templomkerülés és a ’szent tér’ vizsgálata

Részletes info a helyszínekről és leírásukról: facebook.com/agens.tarsulat

Ágens (Gyimesi Ágnes) immár 25 éve foglalkozik művészettel, színházi előadások létrehozásával. A kortárs művészet rendkívül izgalmas alakja.

Az Ágens társulat (Ágens) fennállása óta dramaturgiai, szcenikai kísérleteket és tanulmányokat folytatott. Leggyakrabban az idő problematikájával és annak térbeli megjelenítésével foglalkozott (Purcell piknolepszia 2004, Millenáris Teátrum, A legjobb alternatív előadás díja – Fővárosi Kulturális Bizottsága). És hol a szerelem mibenlétével: plastic-fantastic-bombastic (A Kékszakállú története) 2006, Budapesti Őszi Fesztivál; hol Mozart zenéjének és korabeli zenei megítélésének vizsgálatával vagy a művészettámogatás struktúrájával: aqua toffana 2006, Budapesti Tavaszi Fesztivál-MÜPA, Deus tardat 2007 Az igazi da Vinci kiállításon, MODEM Debrecen, Thália Színház, Ira – düh 2008 MU Színház, AKKU, Thealter International Szeged, XV. Alternatív Színházi Szemle Debrecen), Fatum (2009 MU Színház), stb.

Ágens dolgozott Meredith Monkkal, a Magma Firetheaterrel, Gergye Krisztiánnal, Szomjas Györggyel, Gárdos Péterrel, Milorad Kristic-csel, Árvai Györggyel, a Nemzeti, a Bárka, a Merlin és a Vígszínházban, rendszeresen fellépett a MÜPA-ban, a Trafóban, a Műcsarnokban, a MODEM-ben, az Őszi és a Tavaszi Fesztiválokon.